10 τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στη δουλειά

Ο χώρος εργασίας απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας, ιδιαίτερα τις ημέρες που έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι συνήθως. Όση όρεξη κι αν έχουμε για να βγάλουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας, κι όσο κι αν προσπαθούμε να εργαστούμε με ταχύτητα για να το καταφέρουμε, η ύφεση σωματικών και πνευματικών δυνάμεων μας εμποδίζει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερο ενέργεια.

Αυτή προσφέρεται μέσα από τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, όπως αποδεικνύεται όμως, μακροπρόθεσμα ακόμη και αυτή η λύση είναι βλαπτική για την υγεία.

Άρα λοιπόν τι μπορεί να γίνει; Οι ειδικοί έχουν να προτείνουν κάποιες έξυπνες λύσεις για να μπορέσετε να είστε πιο παραγωγικοί στην δουλειά, χωρίς να απειλείται η υγεία σας και χωρίς να χρειάζεται πολύς χρόνος για να τα καταφέρετε.

  1. Πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας στην δουλειά πάρτε λίγο χρόνο ώστε να τακτοποιήστε τον προσωπικό σας χώρο. Το τακτοποιημένο περιβάλλον βοηθά να σκέφτεστε καθαρά, να λειτουργείτε γρηγορότερα και να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο τον οποίο χρειάζεστε για να βρείτε αντικείμενα, όπως υποχτηρίζει ο CEO Kristoph Matthews της εταιρείας Boxbee.

  1. Διακοσμήστε το γραφείο σας με χρώματα ή με γλάστρες. Τα χρώματα βελτιώνουν την διάθεση στον χώρο εργασίας, ενώ η διάθεση βελτιώνει και αυξάνει την παραγωγικότητα. Αυτό υποστηρίζει η διακοσμήτρια εσωτερικών επαγγελματικών χώρων Jenny Gauld, η οποία μάλιστα προτείνει το μπλέ χρώμα για τους χώρους εργασίας γιατί διευκολύνει στην συγκέντρωση, ενώ υποστηρίζει ότι τα φυτά μειώνουν τους πονοκεφάλους και αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά 30% όπως επαληθεύει και έρευνα του πανεπιστημίου A&M στο Τέξας.

  1. Πέρα από την διακόσμηση καλό είναι να προσθέσετε κάποια προσωπικά σας αντικείμενα στον χώρο ώστε να αισθάνεστε άνετα μέσα σ’ αυτόν. Η αίσθηση ότι είστε «επικεφαλής» βοηθά να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Επίσης, αν εργάζεστε σε γραφείο, προσθέστε ένα κάδρο με το πτυχίο σας ή κάποια προσωπική σας επιτυχία. Η ύπαρξη τέτοιων προσωπικών αντικειμένων στον χώρο σας βοηθούν να γίνεται πιο παραγωγικοί.

  1. Ασχολήσου πρώτα απ’ όλα με την δυσκολότερη εργασία που έχεις να κάνεις για να φύγει από την μέση! Όταν την ολοκληρώσεις όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται πολύ πιο εύκολα.

  1. Μην ελέγχεις συνεχώς τα e-mail σου! Αγνόησε τις συνεχείς ενδείξεις που πετάγονται στο κάτω μέρος του υπολογιστή και έλεγχέ τες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι όχι κάθε φορά που έχεις ένα νέο μήνυμα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσπάται η προσοχή σου.

  1. Φρόντισε να κινήσε κάθε μια ώρα τουλάχιστον. Σήκω από την καρέκλα και περπάτα μέσα στο γραφείο ή έξω από αυτό για να αυξήσεις λίγο τους παλμούς της καρδιάς. μην περιορίζεσαι σε ένα κάθισμα όσο εργάζεσαι γιατί έτσι όχι μόνο μειώνεις την παραγωγικότητά σου αλλά βλάπτεις και την υγεία σου.

  1. Μην αναβάλεις μικρές εργασίες που έχεις να κάνεις για αργότερα γιατί κάποια στιγμή μαζεύονται και πρέπει να τις κάνεις όλες μαζί. Αν έχεις μια μεγάλη και δύσκολη εργασία ξεκινα από αυτήν και υστερα κάνε όλες τις μικρές δραστηριότητες που έχεις.

  1. Κάνε μικρά διαλείμματα για να αδείασεις λίγο το κεφάλι σου και να ανακτήσεις την ηρεμία σου και την συγκέντρωσή σου. Πάρε λίγο ελεύθερο χρόνο 15-20 λεπτών κάθε 2 ώρες

  1. ‘Άκου μουσική γιατί οι αγαπημένοι σου ήχοι αυξάνουν την έμπνευση και την όρεξή σου για δουλειά, ενώ στέλνεις και ένα διακριτικό μήνυμα στους συναδέλφους σου να μην σε ενοχλήσουν.

  1. Αφιέρωσε στην καθημερινή σου ζωή μισώ ώρα κάθε μέρα για να γυμναστείς! Η καλή σωματική κατάσταση βελτιώνει και την απόδοσή σου στον επαγγελματικό τομέα! δεν χρειάζεται να ασκήθείς πολύ βαριά. Μπορείς να πηγαίνεις για τρέξιμο ή για ταχύ βάδισμα.

 

Σχολιάστε