Αποτυχημένη ανακύκλωση, μόλυνση και σκουλήκια αρωγοί

Rising environmental awareness

Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ερευνητές και οι TVπερσόνες σε διαφημίσεις κοινωνικής αφύπνισης, μας εφιστούσαν την προσοχή για τον κίνδυνο που διατρέχει το περιβάλλον σε μια προσπάθεια να ξυπνήσουν την καλά κοιμισμένη την περιβαλλοντική μας συνείδηση.

Δεδομένα όπως ότι το πλαστικό θέλει πάνω από 50 χρόνια για να λιώσει, κι ότι οι χωματερές σιγά σιγά τιγκάρουν και θα πνιγούμε στα ίδια μας τα σκουπίδια, είναι ριζωμένα στο υποσυνείδητο περισσότερο κι από την προπαίδεια.

Η μόλυνση

Εφόσον όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνιμα ορατό και αισθητό, παραμόνο όταν κάνουν απεργία οι υπάλληλοι του Δήμου και οι τενεκέδες φουλάρουν και μυρίζουν, εμείς εξακολουθούμε να γεμίζουμε εβδομαδιαία τεράστιες σακούλες με πλαστικά και άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά που βλάπτουν το περιβάλλον και απειλούν την υγεία μας.

Environmental pollution

Παρά την προσπάθεια προώθησης της ιδέας για ανακύκλωση, δυστυχώς, οι περισσότεροι παραμένουμε «ασυνείδητοι» και αμελούμε να ξεχωρίσουμε πλαστικά από τα σκουπίδια για να τα πετάξουμε στον κάδο ανακύκλωσης.

Η αποτυχημένη ανακύκλωση

Ορισμένοι μάλιστα πετούν όλες τις σακούλες τους στους κάδους ανακύκλωσης, αγνοώντας την διαφορά μεταξύ κάδων που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Κι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

image

Στρέφοντας το βλέμμα σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό, τα γεγονότα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Οι Η.Π.Α παράγουν πάνω από 33τόνους μη βιοδιασπώμενου πλαστικού κάθε χρόνο, ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται, ενώ μόνο το 30% ανακυκλώνει. Από αυτό το 30% όμως, μόνο το 10% γνωρίζει πως να το κάνει σωστά.

Άρα λοιπόν σε τι κατάσταση βρισκόμαστε γενικά; Στην χειρότερη και στην πιο ανησυχητική θα απαντούσαν αυστηρά ερευνητές και περιβαλλοντολόγοι, αν δεν είχαν βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που δίνει μόνιμη λύση στην διάσπαση της πλαστικής ύλης και στην αφομοίωσης της από το περιβάλλον.

Τα σκουλήκια αρωγοί

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford και ερευνητών από την Κίνα, τα σκουλήκια αποτελούν τον ιδανικό αποικοδομητή πλαστικής ύλης και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

100 mealworms μπορούν να καταναλώσουν μέχρι 39 μιλιγκράμ πλαστικού, ποσότητα που μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη, σκεφτείτε όμως τι θα μπορούσε να συμβεί αν υπήρχαν πολλά από αυτά για την αποικοδόμηση της ύλης. Για την ακρίβεια 453.592 μιλιγκράμ ισοδυναμούν με 1 κιλό πλαστικό.

Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης όμως δεν έγκειται αποκλειστικά στην κατανάλωση του πλαστικού από τα σκουλήκια, καθώς υπάρχουν πολλά ζώα τα οποία τρέφονται με πλαστικό.  Το σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση του πλαστικού δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στα σκουλήκια και δεν επηρεάζει την αναπαραγωγή τους, ενώ παράλληλα, τα περιττώματα τους, είναι απολύτως «φιλικά προς το περιβάλλον» και δεν μολύνουν το χώμα με βλαβερές ουσίες.

Mealworm

Στην ουσία αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων, τον φιλτράρουν και απορροφούν όλα του τα βλαβερά συστατικά παράγοντας ταυτόχρονα οφέλιμο λίπασμα για το χώμα!

Το σημαντικό της υπόθεσης πέραν όλων όσων αναφέρθηκαν, είναι ότι η φύση έχει προνοήσει για την προστασία του περιβάλλοντος. Όσο για σένα άνθρωπε-καταναλωτή, μην εφησυχαστείς και αγνοήσεις περισσότερο απο όσο ήδη κάνεις. Βρήκαμε απλά έναν αρωγό, όχι τον κυρίως παράγοντα που θα επιλύσει το πρόβλημα που εσύ δημιούργησες…. «Συν σκώληκι και χείρα κίνει»…

Σχολιάστε