You are a product of fear

Donnie Darko

Donnie Darko,2001

Summary:Ένας προβληματισμένος έφηβος βασανίζεται από οράματα στα οποία ένα ανθρωπίνου μεγέθους κουνέλι τον παροτρύνει να διαπράξει μια σειρά από εγκλήματα, αφού καταφέρνει πρώτα να γλιτώσει από ένα περίεργο ατύχημα.

Fun facts:

1.H επιτυχία που γνώρισε η ταινία οφείλεται κυρίως στην Drew Barrymore, η οποία ανέλαβε την παραγωγή καθώς το σενάριο είχε βρει μόνο κλειστές πόρτες για πολύ μεγάλο διάστημα. Πέρα όμως από την παραγωγή η Drew Barrymore έπαιξε και στην ταινία.

2.Ο σκηνοθέτης ζήτησε την άδεια του Peyo, τον δημιουργό της παιδικής σειράς «Στρουμφάκια», για να τα αναφέρει στην ταινία, επειδή μέσα στο σενάριο υπάρχει διάλογος που θίγει τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Donnie Darko

3.Ο συνθέτης Michael Andrews, έπαιξε όλα τα όργανα μόνος του για την ηχογράφηση της μουσικής υπόκρουσης, επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα για να προσληφθούν κι άλλοι μουσικοί. Παρόλα αυτά, ζήτησε την βοήθεια του φίλου του Gary Jules για να τραγουδήσει το κομμάτι που παίζει στον επίλογο του έργου, το οποίο μετά την ταινία κυκλοφόρησε και ως single του Jules.

Donnie Darko

4.Η προβολή της ταινίας συνέπεσε με την πτώση των δίδυμων πύργων κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν τα πήγε πολύ καλά στo box office, διότι περιελάμβανε αεροπορικό ατύχημα και το κοινό δεν ήθελε να παρακολουθήσει κάτι τέτοιο εκείνη την περίοδο.Παρόλα αυτά στα χρόνια που ακολούθησαν η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία από τα DVD clubs απ όπου συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια.

5.Για την κατανόηση της ταινίας υπάρχει ολοκληρωμένος οδηγός που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Donnie Darko

6.´Οταν ο Richard Kelly σκηνοθέτησε την ταινία ήταν 26 χρονών και οι μόνες ταινίες που είχε σκηνοθετήσει πριν από το Donnie Darko ήταν δυο φιλμ μικρού μήκους: το «The Goodbye Place» και το «Visceral Matters».

7.Το Βρεττανικό περιοδικό Empire έδωσε στην ταινία την δεύτερη θέση στον κατάλογο με τις καλύτερες Indie ταινίες όλων των εποχών. Στην πρώτη θέση ήταν το Reservoir Dogs.

Σχολιάστε