Εργασία και κακή σχέση με συναδέλφους- Πως το χειρίζεσαι;

Το επαγγελματικό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο ξοδεύουμε τα 2/4 σχεδόν της ημέρας μας.

Αυτό σημαίνει ότι συναναστρεφόμαστε καθημερινά με ανθρώπους τους οποίους αναπάντεχα θα γνωρίσουμε από την καλή και από την κακή τους πλευρά, και σίγουρα σε κάποια από αυτές τις στιγμές δημιουργούνται αντιδράσεις ή διαφωνίες που καταλήγουν σε κακές συναδελφικές σχέσεις.

Όσοι καταφέρουν να διαχωρίζουν τα προσωπικά τους από τα επαγγελματικά τους μπορούν να διατηρούν μια καλή επαγγελαμτική σχέση, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να συνεργάζονται με άτομα που δεν συμπαθούν. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αφού η εμπάθεια είναι δυνατό συναίσθημα και δύσκολα καταστέλλεται.

Το ερώτημα που εγείρεται λοιπόν είναι: Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση και πάνω απ’ όλα, πως χειριζόμαστε την κατάσταση;

Μπορεί η ευγένεια να φαίνεται να μην αξίζει καθόλου απέναντι σε κάποιους  αντιπαθητικούς και δύστροπους ανθρώπους, όπως όμως οι ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων τονίζουν, η συκγκεκριμένμη τακτική είναι και η πιο σωστή. Όχι μόνο γιατί μακροπρόθεσμα βοηθά να φτιάξουν οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, αλλά γιατί δίνει και στο ίδιο το άτομο εντέλει, μια αίσθηση υπεροχής και πληρότητας, αφού η συνείδησή του του υπαγορεύει ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καλυτερεύσει τα πράγματα. Οπότε από κει και πέρα, η ευθύνη, πέφτει ολόκληρη στον συνάδελφο που φαίνεται να εμμένει πεισματικά σε μια αρνητική στάση.

Πέρα όμως από την προσωπική ικαονοποίηση, η ευγένεια και η καλή συμπεριφορά, φαίνεται να είναι και ένας ιδιαίτερα διπλωματικός τρόπος για να φανεί ποιος στην ουσία δημιουργεί το πρόβλημα, κάτι που σε αυτή την περίπτωση έχει δύο πιθανά αποτελέσματα:

α) ο αντιπαθητικός συνάδελφος εξακολουθεί και φέρεται επιθετικά οπότε έχει και επιπτώσεις από την εργοδοσία

β) ο συνάδελφος αντιλαμβάνεται ότι με την συμπεριφορά που διατηρεί κινδυνεύει η θέση του οπότε και αποφασίζει να σταματήσει τις κακές του αντιδράσεις για λόγους ασφαλείας. Σε αυτήν την  περίπτωση μπορεί να μην υπάρξει πραγματικά ποτέ κάποια στιγμή στο μέλλον όπου αυτά τα δύο άτομα θα συμπαθήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά στην πράξη θα μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να απολαμβάνουν ηρεμία στο χώρο εργασίας.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και η περίπτωση που οι άσπονδοι εχθροί μαλακώνουν και εντέλει καταλήγουν να συμπαθούν ο ένας τον άλλον και να γίνονται ακόμη πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι στο γραφείο.

Όπως και να χεί, το σίγουρο είναι ότι η καλή συμπεριφορά, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διενέξεις στον εργασιακό χώρο, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Το σίγουρο είναι ότι η αρχή είναι το ήμισι του παντός, οπότε γιατί να μην υπάρξει έστω μια μικρή προσπάθεια, αφού από αυτήν  μόνο κέρδος έχει να αποκομίσει κανείς;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s