Gingers- Υπαρχει λογος που διαφερουν σε σχεση με τους αλλους&εχουν κοκκινα μαλλια!

Οι κοκκινομάλλες και οι κοκκινομάλλιδες ποτέ δεν περνούν απαρατήρητοι. Τα φυσικά πορτοκαλοκόκκινα μαλλιά, το ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι διακριτικές και σεξι φακίδες σε πρόσωπο και ώμους, τα πράσινα ή γαλάζια μάτια, αποτελούν συνδυασμό σπάνιο και αξιοπρόσεκτο!

Σήμερα αποτελούν σύμβολα σπάνιας φυσικής ομορφιάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τις δυσειδαιμονίες και από τα φοβισμένα μυαλιά που μόνο το συνηθισμένο τους φαινόταν φυσιολογικό.

Οι gingers στην ιστορία

Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία οι κοκκινομάλλες και οι κοκκινομάλλιδες μεταμορφώνονταν σε πλάσματα που έπιναν το αίμα των ανυποψίαστων ανθρώπων για να τραφούν και να κατευνάσουν την δίψα τους( θεωρούνταν όντα παρόμοια με τους βρυκόλακες), ενώ οι αιγύπτιοι αρέσκονταν στο να θυσιάζουν κοκκινομάλλες παρθένες για να εξευμενίσουν τους θεούς. Αυτή η ιστορία διώξεων τραβά μέχρι το μεσαίωνα όπου ο συγκεκριμένος συνδυασμός  καθιστούσε αμέσως έναν άνθρωπο ύποπτο- ύποπτη για μαγεία οπότε και τον έκαιγαν μετά από βασανιστήρια στην πυρά.

Σήμερα

Με τούτα και με κείνα, σήμερα οι gingers αποτελούν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού οπότε όσοι από εσάς είστε ginger είστε όντως πολύ πολύ σπάνιοι! Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια διαιωνιζόταν μία φήμη ότι οι κοκκινομάλλιδες αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση λκαι πρόκειται να εξαλειφθούν μέχρι να λήξει ο αιώνας που διανύουμε.( η φημή αυτή έχει διαψευσθεί)

Στην Ελλάδα ο αριθμός των gingers είναι πολύ πολύ μικρός ενώ σύμφωνα με έρευνες, τα μεγαλύτερα ποσοστά κοκκινομάλλιδων βρίσκονται συγκεντρωμένα σε χώρες όπως είναι η Σκωτία και η Ιρλανδία.

Γιατί οι gingers έχουν κόκκινα μαλλιά;

Πως όμως ένας ή μία ginger συγκεντρώνουν αυτά τα σπάνια και όμορφα χαρακτηριστικά; Πάντως σίγουρα όχι γιατί η σύλληψή τους έγινε κατά την διάρκεια εμμήνου ρύσεως ή επειδή τους δάγκωσε ένας λύκος όταν ήταν ακόμη νεογνά…

Γνωρίζουμε ότι τα μαλλιά λαμβάνουν το χρώμα τους εξαιτίας της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου γονιδίου (mc1r), το οποίο όλοι μας φέρουμε. Οι gingers όμως δεν έχουν ακριβώς αυτό το γονίδιο αλλά μια διαφορετική του μορφή. Το γονίδιό τους έχει υποστεί κάποιου είδους μετάλλαξη η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού των πρώτων ανθρώπων πριν από εκατομμύρια χρόνια στην λήψη χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D από τον ήλιο. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στην μετακίνηση εκείνων των πρώτων πληθυσμών από τα μέρη της Ευρώπης με έντονη ηλιοφάνεια σε βορειότερες περιοχές με λιγότερο ήλιο.

Το γονίδιο mc1r είναι υπεύθυνo για την παραγωγή μελανίνης, της ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλια αλλά και στο δέρμα. Η μελανίνη χωρίζεται σε δύο ομάδες, την eumelanin και την pheomelanin. To άτομο που παράγει περισσότερα ποσοστά eumelanin έχει περισσότερο σκούρα επιδερμίδα και μαλλιά ενώ απολαμβάνει και μεγαλύτερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Αντίθετα οι άνθρωποι που παράγουν pheomelanin είναι ξανθοί ή κοκκινομάλλιδες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα η οποία είναι ευάλλωτη στην UV ακτινοβολία.

Πώς όμως καθορίζεται πότε ένα άτομο θα παράγει περισσότερο την μία ή την άλλη ομάδα μελανίνης; Αυτό εξαρτάται από την κληρονομικότητα αλλά και από το θέμα της τύχης.

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς υπήρξε ο πρώτος κοκκινομάλλης άνθρωπος. Οι πρόσφετες έρευνες οι οποίες στηρίζονται σε στοιχεία που ελήφθησαν από σκελετούς Νεάτερνταλ υποστηρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κόκκινα μαλλιά, αυτή όμως ή έρευνα μεμονωμένα δεν αρκεί για να προσδιορίσουμε πως ακριβώς μεταφέρθηκε το γονίδιο τόσες χιλιάδες χρόνια μέχρο τους gingers του σήμερα.

Οι διαφορές των κοκκινομάλλιδων σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους

Πέρα από την ιστορία του κοκκινογονιδίου, η επιστήμη σήμερα έχει να δώσει και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους gingers. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν οι κοκκινομάλλιδες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ζέστη ενώ αν χρειαστεί να καθίσουν στο χειρουργικό κρεβάτι ο οργανισμός τους χρειάζεται 20% επιπλέον δόση αναισθητικού για να παραμείνουν κοιμισμένοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή το γονίδιο που φέρουν επηρεάζει πέρα από το χρωματισμό των μαλλιών και της επιδερμίδας την παραγωγή ορμονών, όπως είναι αυτές που δημιουργούν αντοχή στον πόνο.

Πάντως ακόμη κι αν λίγοι gingers  υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη, υπολογίζεται ότι 80% του πληθυσμού της Γης κουβαλά ακόμη το γονίδιο οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γεννηθούν κι άλλα παιδιά με κόκκινα μαλλιά στο μέλλον και όχι μόνο στις βορειότερες χώρες.

Αν είστε gingers, μπορείτε ελεύθερα να το «πάρετε πάνω σας» για την σπάνια ύπαρξή σας, προσοχή όμως στον ήλιο και στις επίπονες δραστηριότητες γιατί είστε λιγάκι πιο ευαίσθητοι!

Για περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο:

Σχολιάστε