Δημιουργώντας Vintage κομμάτια για το σπίτι!

Η τάση του vintage αποτελεί μεγάλη αγάπη! Ίσως φταίει η συνήθειά μας να ωραιοποιούμε το παρελθόν, ή ακόμη και η έλξη που δημιουργεί η ιστορικότητα των εποχών. Ό,τι κι αν είναι, ένα είναι σίγουρο: η αγορά ξέρει πολύ καλά πως να εκμεταλλευτεί τις προτιμήσεις μας και να μας κάνει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουμε ένα πρωτότυπο φωτιστικό ή ένα μικρό διακοσμητικό στοιχείο που μας ταξιδεύει με την όψη του πίσω στα 50’s.

Πόσα να αντέξει όμως κι αυτή η τσέπη; Αυτή η ερώτηση ήρθε στο μυαλό και σκέφτηκα δεν μπορεί, όλο και κάποιος τρόπος θα υπάρχει να γίνει αυτό το vintage  ύφος πιο οικονομικό… Και τον βρήκα! Μέσα από μικρές κατασκευαστικές λύσεις που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει. Τι χρειάζεται; Τα πράγματα από το πατάρι ή την αποθήκη του σπιτιού και εργαλεία όπως σιλικόνη, κόλα, ίσως μπογιές, σφυρί, καρφιά, βίδες κ.λ.π.

Μια ζωή απορείς που να βάλεις τα σεμεδάκια και όχι άδικα. Κι όμως, ήρθε η ώρα να τα βγάλεις από συρτάρι και να ευχαριστήσεις και την γιαγιά σου γιατί αποτελούν το απόλυτο vintage  διακοσμητικό στοιχείο. Αρκεί να τα συνδυάσεις με νεωτερικά χαρακτηριστικά. Βάλε το σεμεδάκι πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι και στόλισε πάνω κεράκια και διακοσμητικά βαζάκια με πετρούλες.

Τip: Αν θες μπορείς να το κόψεις σε περίτεχνα σχήματα με ένα ψαλίδι. Από κει και ύστερα όμως δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα για την αντίδραση της γιαγιάς….

Βασικό εργαλείο για ένα vintage style μέσα στο σπίτι, είναι η ταπετσαρία.Και πιο συγκεκριμένα η ταπετσαρία επίπλου! Πάρε ένα παλιό έπιπλο βάψτο σε ένα ανοιχτό χρώμα( π.χ.λευκό) και στόλισε διάφορα σημεία του με ταπετσαρία επίπλου, κατά προτίμηση με φλοράλ μοτίβο.

Αν δεν θέλετε να μπείτε σε περιττά έξοδα αγοράζοντας ταπετσαρίες μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ταπετσαρίες με παλιά βιβλία ή εφημερίδες που έχετε στο σπίτι.Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να αγοράσετε κόλλα για ταπετσαρία και μία βούρτσα για να την απλώσετε καλά. Περάστε την επιφάνεια που θέλετε να ντύσετε με κόλλα και τοποθετήσετε εξώφυλλα από παλιά τετράδια-περιοδικά ή φύλλα εφημερίδας. Στην συνέχεια περάστε από πάνω ξανά με την κόλλα. Αφήστε να στεγνώσει. Αν δείτε ότι υπάρχουν σημεία που μπορεί να σκιστούν γιατί δεν έχουν αρκετή κόλλα ξαναπεράστε τα.

Σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι έχει μια παλιά ραπτομηχανή. Βγάλτε την από την αποθήκη καθαρίστε την, τρίψτε τις ξύλινες επιφάνειές της μες γυαλόχαρτο και περάστε τες 2 χέρια αστάρι. Διακοσμήστε την μέσα στο σπίτι!

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε και υφασμάτινες ταπετσαρίες για να αλλάξετε τον καναπέ ή την πολυθρόνα σας. Απλά αφαιρέστε το παλιό ύφασμα και αγοράστε από μια βιοτεχνία υπαφασμάτων ταπετσαρία με το σχέδιο της επιλογής σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα ειδικό συρραπτικό, που μπορείτε να το βρείτε στην αγορά, κι ένα ψαλίδι για να κόψετε ότι περισσεύει στο τέλος. Αν θέλετε μπορείτε να βάψετε και τις ξύλινες επιφάνειες του επίπλου για να δώσετε ένα ακόμη πιο έντονο αποτέλεσμα.

 

Η παρακάτω κατασκευή είναι λίγο πιο πολύπλοκη αλλά χαρίζει αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο. Το βασικό κομμάτι της είναι μια παλιά βαλίτσα. Η παρακάτω έχει μεγάλος μέγεθος αλλά η κατασκευή μπορεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από αυτό. Ανοίξτε το εσωτερικό της βαλίτσας και στολίστε μέσα σ’ αυτό μια κομψή ταπετσαρία. Δημιουργήστε μικρά ραφάκια με μικρά στηρίγματα αφήνοντας ίσες αποστάσεις. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα αλφάδι. Αν θέλετε μπορείτε να βάψετε και το εξωτερικό της βαλίτσας με ένα χρώμα της επιλογής σας.Επιλέξτε μια πλαινή πλευρά για να καρφώσετε από δύο ποδαράκια στο κάθε μέρος. Στην συνέχεια, στερεώστε τα δύο μέρη της βαλίτσας στις πλευρές μιας γωνίας του σπιτιού φροντίζοντας τα δύο ποδαράκια της κάθε πλευράς να «πατούν» στο δάπεδο. Τοποθετήστε διακοσμητικά κι έτσι έχετε δημιουργήσει μια κομψή vintage γωνιά. Αν έχετε ένα χαλασμένο παλιό παραθυρόφυλλο, βάψτε το και στερεώστε το στον τοίχο για να εμπλουτίσετε ακόμη περισσότερο την γωνία σας, όπως ακριβώς έχει κάνει ο ιδιοκτήτης παρακάτω:

Μια άλλη ιδέα που μπορείτε να εφαρμόσετε με το παραθυρόφυλλο είναι να το τοποθετήσετε οριζόντια σε έναν τοίχο του σπιτιού και στο πάνω μέρος του να δημιουργήσετε ένα μικρό διακοσμητικό ραφάκι τοποθετώντας μια τάβλα με στηρίγματα. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε κρεμαστράκια σε διάφορα σημεία της κατασκευής:

Άλλες εμπνευσμένες και εύκολες ιδέες με παραθυρόφυλλα:

 

 

Σχολιάστε