Ανατροπή από Podemos στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας

Με την ολοκλήρωση των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία φαίνεται ότι το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό για το κόμμα των Podemos οι οποίοι σημείωσαν σημαντική άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, σηματοδοτώντας μια έντονη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Άνοδο στα ποσοστά τους παρουσίασε και το κόμμα των Ciudadanos γεγονός που επιβεβαίωσε ότι η δημοτικότητα του Μαριάνο Ραχόι έχει πέσει σε σημαντικό βαθμό, κυρίως μετά από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει.

Οι Podemos με αρχηγό του κόμματος τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, κερδίζουν την Βαρκελώνη, έρχονται δεύτεροι στην Μαδρίτη και κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές άλλες περιοχές της Ισπανίας. Η διαμόρφωση του αποτελέσματος δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες  με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ώστε να κατοχυρωθεί η δύναμή τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα ποσοστά του Λαϊκού κόμματος του Ραχόι ήταν τα χειρότερα από το 1991 και μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά η έλλειψη αυτοδυναμίας δημιουργεί μεγάλα εμπόδια και καθιστά σχεδόν αδύνατη την δημιουργία συμμαχιών.

Καταλληλότερο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην περιοχή Καστίγια-Λα Μάντσα, το λαϊκό κόμμα ήρθε πρώτο αλλά οριακά έχασε την αυτοδυναμία εξαιτίας της συμμαχίας PSOE και Podemos οπότε μάλλον θα χαθεί για το κυβερνών κόμμα και αυτή η επαρχία.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν την μεγάλη αυτή πτώση των ποσοστών του Λαϊκού κόμματος και της δημοτικότητας του Ραχόι ως προάγγελο της ήττας των Λαϊκών στις επόμενες εθνικές εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Νοέμβριο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s