Όπου πείνα και θυμός. Γιατί συμβαίνει αυτό;

image

Πόσες φορές σας έχει τύχει να πεινάτε πολύ και αυτό να σας δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό που μπορεί να σας κάνει ακόμη και να τσακωθείτε άνευ λόγου με τους φίλους σας; Κι όμως αυτή η κατάσταση δεν υποδηλώνει ότι εσείς είστε κακότροποι, ούτε ότι έχετε μεγάλη εξάρτηση από το φαγητό. Είναι μια λογική αντίδραση του οργανισμού η οποία μάλιστα πυροδοτείται από ποικίλες αντιδράσεις του, όταν έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο σας γεύμα.

Πείνα και Φυσιολογία

Το ανθρώπινο σώμα λαμβάνει μέσω της τροφής την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να θέσει σε λειτουργία όλα τα ζωτικά όργανα. Η γλυκόζη είναι η βασική ουσία για την παραγωγή ενέργειας και μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όσο τα επίπεδα της γλυκόζης είναι φυσιολογικά, ο οργανισμός λειτουργεί κανονικά. Όταν όμως αυτά πέφτουν, ο οργανισμός προειδοποιεί για αυτήν την αλλαγή με ποικίλες αντιδράσεις.

Εξαιτίας αυτής της ενεργειακής πτώσης βιώνετε εκνευρισμό, ή κάνετε ανόητα λάθη και έχετε απώλεια συγκέντρωσης και κακή διάθεση.

Πείνα και ψυχολογία

Η τροφή είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση. Όταν έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, και το σώμα δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, απειλώντας με αυτό τον τρόπο την λειτουργία του. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προειδοποιεί γι αυτήν την αλλαγή δημιουργώντας εκνευρισμό και επιθετικότητα για να μπει σε κατάσταση άμυνας και υπεράσπισης της ασφάλειάς του.

Πείνα και Ορμόνες

Πέρα από την κατάσταση ετοιμότητας στην οποία περιφέρει ο εγκέφαλος το ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας επιθετικότητα, προκαλεί και την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών. Όταν τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν ο οργανισμός ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να τα ανεβάσει και το πετυχαίνει με την παραγωγή ορμονών όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Οι ορμόνες αυτές αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης δίνοντας περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αλλά παράλληλα δημιουργούν και έντονες μεταπτώσεις στην ψυχοσύνθεση προκαλώντας έντονο εκνευρισμό.

Οι ορμόνες αυτές παράγονται επίσης σε καταστάσεις φόβου, απειλής και αιφνιδιασμού.

Με την επιθετικότητα λόγω πείνας σχετίζεται και η παραγωγή του Νευροπεπτιδίου Υ στην οποία προβαίνει ο οργανισμός για να αυξήση την όρεξη για κατανάλωση τροφής και να ωθήσει τον οργανισμό να λάβει ενέργεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μην αφήνετε το σώμα σας να πεινάσει. Καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ μόλις νιώσετε την πείνα να ξεκινά. Επίσης προτιμήστε γεύματα που να σας κρατούν χορτασμένους για ώρα «καίγοντας» ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε το junk food αφού δεν σας προσφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας και σας παχαίνει.

Via iflscience

Advertisements

2 thoughts on “Όπου πείνα και θυμός. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  1. Παράθεμα: Γιατί η πείνα προκαλεί θυμό ; - ΕκδοχήΕκδοχή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s