Υπάρχουν τελικά εταιρείες που δεν απασχολούν παιδιά;

image

Όταν αποφάσισα να μελετήσω λίγο παραπάνω το ζήτημα της παιδικής εργασίας ορμώμενη από μια απλή εκπομπή, δεν φαντάστηκα ότι θα δυσκολευόμουν τόσο πολύ. Όχι γιατί για να βρώ πληροφορίες για το ζήτημα μου ήταν δύσκολο, αλλά διότι χρειάστηκε να ψάξω πάρα πολύ για εταιρείες και επωνυμίες που δεν παραβαίνουν τον νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το να γράψω για την παιδική εργασία ήταν παιχνιδάκι.Γιατί οποιαδήποτε επωνυμία κι αν πληκτρολογούσα στην αναζήτησή συνδυαστικά με τον όρο «child labor» είχα μια πληροφορία ή ένα ρεπορτάζ που ενέπλεκε την εκάστοτε εταιρεία με σκάνδαλο παιδικής εργασίας.

Το ξέρω ότι παρακίνησα τους αναγνώστες να απορρίψουν εταιρείες με αμαυρωμένο ιστορικό αλλά δυστυχώς αυτο δεν είναι καθόλου εύκολο διότι τα περισσότερα προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε κατασκευάζονται σε τρίτες Χώρες, σε πολλές από τις οποίες η παιδική εργασία είναι σχεδόν νόμιμη.

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να απαντήσω σε μια αναγνώστρια, η οποία πολύ ορθά διατύπωσε το ερώτημα :» Από που να ψωνίζω λοιπόν; Και που θα βρώ το ίδιο χαμηλές τιμές για να ψωνίσω και για τα παιδιά μου;»

Λοιπόν, μετά το πολυήμερο ψάξιμο που έκανα για να βρώ «καθαρές» εταιρείες, κατέληξα σε 3βασικά συμπεράσματα:

1 Τα περισσότερα αγαθά που καταναλώνουμε αποτελούν προϊόν εργασίας μικρών παιδιών

Έχουμε την τύχη να ανήκουμε στο κομμάτι που ονομάζεται Δυτικός πολιτισμός αλλά κατά κανόνα ότι πληρώνουμε έχει παραχθεί είτε από παιδικά χέρια είτε από χέρια που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας. Λίγες μόνο από τις εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σκάνδαλα είναι: Zara, pull&bear,Bershka, Stradivarius,H&M, GAP, Marks&Spencer,Disney,Nike,Primark,La Senza,Oysho,Victoria’s Secret,Sears,Joe Fresh.

image

Φωτογραφία από δημοσίευμα της Daily Mail. Η λήψη έγινε από εργοστάσιο την εταιρείας Primark

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες ρουχισμού όμως, αλλά και εταιρείες με προϊόντα τεχνολογίας όπως η Lenovo, η Apple, η προσιτή σε όλους  Samsung, η Mattel που παράγει παιχνίδια αλλά και η Nestle εταιρεία από την οποία απολαμβάνουμε σνακς, είδη σίτισης και παιδικές τροφές.

image

Φωτογραφία από εργοστάσιο της Apple στην Κίνα, όπου εργάζονται υπάλληλοι από 13ετών

Αυτό που γίνεται κατανοητό λοιπόν, είναι ότι ένας άνθρωπος που θέλει να σταματήσει να είναι με τις αγορές του συνεργός στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ γι αυτό και κυρίως να ψάχνει κάθε φορά που θέλει να αγοράσει κάτι.

image

Η Νestle και ποι θυγατρικές της εταιρείες

Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω το σχόλιο φίλου ο οποίος όταν του ανακοίνωσα τις πληροφορίες που βρήκα μου απάντησε: » Ποιον περίμενες ότι θα βάζανε να μαζεύει από τα κακαόδεντρα;;; Για αρχή σκέψου λίγο σε ποιες χώρες υπάρχουν κακαόδεντρα…»

image

Με ρωτάτε αν θα στερηθώ την σοκολάτα; Ε ναι λοιπόν θα προσπαθήσω.

2.Υπάρχουν καταστήματα τα οποία δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα παιδικής εργασίας

Μετά την απογοήτευση μου σχετικά με τα αποτελέσματα της αναζήτησης, προσπάθησα να δω τα πράγματα θετικά και σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία αρχικά να στηρίξω την Ελληνική αγορά με τις καταναλωτικές μου συνήθειες ή να επιχειρήσω να βρω «καθαρές επιχειρήσεις» που να πραγματοποιούν ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η εταιρεία για την οποία δεν αναφέρεται κάτι για παιδική εργασία είναι η Tally Weijl. Όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι αλλά επειδή άνθρωπος είμαι κρατήστε αυτή την διατύπωση με επιφύλαξη.

Άλλες εταιρείες για τις οποίες δεν βρήκα κάποια νύξη σχετικά με παιδική εργασία είναι η Tezenis, η Celestino,η Shana, Lussile οι οποίες έχουν τόσο φυσικά όσο και ηλεκτρονικά καταστήματα για αγορές και οι οποίες έχουν και χαμηλές τιμές.

Άλλη λύση για όσους επιζητούν οικονομία είναι να ψάξουν να βρουν e-shops, όπως είναι το buldoza.gr απλά επειδή ως κατάστημα διαθέτει προϊόντα με ποικιλία επωνυμιών καλό είναι να εξετάσετε την φερεγγυότητα της επωνυμίας μέσω μιας απλής αναζήτησης στο Ίντερνετ.

Για γονείς που θέλουν να αγοράσουν παιδικά ρούχα, μπορούν να επισκεφτούν τα καταστήματα Energiers που έχουν και eshop,ή τις σελίδες kidsstore.gr,dpam.gr.

Τέλος υπάρχουν και καταστήματα second hand για όσους δεν βαριούνται να ξοδέψουν λίγο παραπάνω χρόνο σε ένα κατάστημα για να βρουν κάτι αξιόλογο.

Παράλληλα με όλα αυτά βρήκα και μία ιστοσελίδα κατά της παιδικής εργασίας και των κακών συνθηκών εργασίας η οποία προσφέρει συνεχή και αναλυτική ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα αυτά.

3.Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όπου οι στερήσεις αποτελούν προτεραιότητα για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσης μας. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ λογικό ότι θα ψάχνουμε το προϊόν που κοστίζει λιγότερο χωρίς να υπολογίζουμε την ποιότητα, ή τις συνθήκες Παρασκευής του.

Εκεί που δημιουργείται μια ανάγκη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αγαθά που να κοστίζουν λιγότερα χρήματα, έρχεται η εκάστοτε εταιρεία να την καλύψει. Αυτό όμως γίνεται με συγκεκριμένο τίμημα που συνεπάγεται μη τήρηση των συνθηκών προστασίας του περιβάλλοντος, παιδική εργασία, συνθήκες εξαθλίωσης στο περιβάλλον εργασίας, εκμετάλλευση,πολυ χαμηλές αμοιβές για πάρα πολλές ώρες κ.α.

Δεν είναι τυχαίο που τα εργοστάσια παραγωγής βρίσκονται κατά κανόνα σε Χώρες του τρίτου κόσμου και που οι ιδιοκτήτες πίσω από τις επωνυμίες ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ιδιοκτήτη των ZARA όπου είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

image

Με το να μην αγοράζουμε από τα συγκεκριμένα καταστήματα και με το να συζητάμε και να μην θάβουμε ζητήματα όπως αυτά της παιδικής εργασίας δεν σημαίνει ότι «παίρνουμε εκδίκηση από τις κακιές εταιρείες που βγάζουν λεφτά από εμάς». Δεν είναι αυτός ο σκοπός και ούτε έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν τα κίνητρά μας.

Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις ώστε να αναγκαστούν οι εταιρείες αυτές να αποκαταστήσουν την νομιμότητα στους κόλπους τους ώστε το εργασιακό περιβάλλον να γίνει υγιές. Μπορεί αυτό να ακούγεται ουτοπικό αλλά χάνουμε κάτι αν προσπαθήσουμε; Νομίζω πως όχι!

Advertisements

4 thoughts on “Υπάρχουν τελικά εταιρείες που δεν απασχολούν παιδιά;

  1. Η dpam που αναφέρεις στα παιδικά, θα πρέπει να είναι από τις πρώτες της λίστας όπου παιδιά εργάζονται για να ντύσουν άλλα παιδιά… Τα εργοστάσιά της είναι σε όλες τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου: Πακιστάν, Ινδία, Μαλαισία, Τουρκία και πολλές άλλες… Αρκεί μία βόλτα στα καταστήματά της και κοιτώντας προσεκτικά τα εσωτερικά ταμπελάκια θα διαπιστώσετε πως κάθε ρουχάκι προέρχεται και από μία χώρα που καθόλου δεν φημίζεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Ευχαριστούμε για το άρθρο. Αυτό που δεν γνώριζα και μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν το όνομα Disney…

    Μου αρέσει!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Εύα για την πληροφορία! Κι εγώ δεν ξέρω κάτι με σιγουρία γιατί απλά δεν βρήκα κάποια αναφορά για τις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπλέκονται κιόλας! Να είσαι καλά καλή συνέχεια! 😊

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s