Ideas are bulletproof

image

V for Vendetta

Funfacts

1Στην ταινία, οι μυστικές ομάδες της αστυνομίας ονομάζονται fingermen, επειδή στο καθεστώς New Order που κυβερνά, κάθε σκέλος της κονωνίας προσδιορίζεται με ονομασίες μελών του ανθρώπινου σώματος. Ο chancellor, ως ηγέτης είναι η κεφαλή (Head),o ραδιοτηλετικός σταθμός ΒΤΝ είναι το στόμα(mouth), όσοι εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας και της παρακολούθησης μέσω καμερών και μαγντοσκοπικών συστημάτων ανήκουν στην ομάδα eyes and ears, ο επιθεωρητής Finch εργαζόταν στην ομάδα Nose ενώ ο Creedy και οι άνδρες του ήταν της ομάδας hand.

2Αρχικά, τον V υποδυόταν ο James Purefoy και μάλιστα είχε γυρίσει και πολλές από τις πρώτες σκηνές της ταινίας. Τελικά όμως υπήρξαν διαφωνίες ως προς τον χαρακτήρα του V και έτσι ο Purefoy αποχώρησε. Στην συνέχεια πήρε την θέση του ο Hugo Weaving του οποίου η φωνή περάστηκε στην ταινία από πάνω σε όσες σκηνές είχαν γυριστεί με τον Purefoy. Σε συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας James McTeigue, είπε πως μπορεί να δει ξεκάθαρα τις διαφορές ανάμεσα στις σκηνές αλλά δεν νομίζει ότι ισχύει κάτι τέτοιο για τους θεατές. Την επόμενη φορα λοιπόν που θα δείτε την ταινία προσπαθήστε να δείτε αν μπορείτε να ξεχώρίσετε τους δύο ηθοποιούς!

3O stuntman του V,Chad Stahelski, στην σκηνή που ο V βγαίνει έξω από το Larkhill και περνά μέσα από φλεγόμενο τοπίο, χρειάστηκε να περάσει μέσα από αληθινή φωτιά. Για να αποφευχθεί η περίπτωση σοβαρών εγκαυμάτων ο Stahelski δεν φορούσε τίποτα παραπάνω απο ένα g- string, παρέμεινε όλη την νύχτα στους -3 βαθμούς Κελσίου γιατί έπρεπε η θερμοκρασία του σώματός του να είναι χαμηλή, ενώ καλύφθηκε ολόκληρος με ειδικό πυρίμαχο τζελ το οποίο επίσης παρέμεινε όλη την νύχτα στην κατάψυξη.

4Στην ταινία υπάρχει μια σκηνη κατά την οποία ο V ρίχνει έναν σχηματισμό από μαύρα και κόκκινα ντόμινο που συνθέτουν το γράμμα V. Για να στηθεί όλος ο σχηματισμός χρειάστηκαν πάνω από 200 ώρες και γύρω στους τέσσερις επαγγελματίες.

5Η Νάταλι Πόρτμαν ανυπομονούσε να υποδυθεί την Ιβ και μάλιστα  ήταν ενθουσιασμένη που θα ξύριζε το κεφάλι της για το ρόλο.

6Η φράση : I am convinced that God does not play with dice, είναι εμπνευσμένη από τον Albert Einstein και τις αντιρρήσεις που αυτός προέβαλε σχετικά με την κβαντική θεωρία.

7Ο V και η Ιβ αποτελούν δυαδική φύση. Γι αυτό και το άκουσμα των ονομάτων τους είναι το ένα το αντίθετο του άλλου. Ο V «γεννιέται» ουσιαστικά από την φωτιά και η φύση του είναι συνυφασμένη με το μίσος και την εκδίκηση. Η Ιβ «γεννιέται» στο νερό και αντιπροσωπεύει την αθωότητα και την συγχώρεση. Έτσι λοιπόν η εκδίκηση και η φωτιά δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσει η επανάσταση και να οδηγηθεί η κοινωνία στην αφύπνιση. Στο τέλος ο V πεθαίνει γιατί ο ρόλος του ολοκληρώνεται. Λίγο πριν πεθάνει, ωθεί την Ιβ να βρει τον δικό της δρόμο προς την ανεξαρτησία, προσφέροντας έτσι αλληγορικά, έδαφος στην συγχώρεση ώστε να επέλθει η κάθαρση και η εξυγίανση σε μια νέα κοινωνία με ιδανικά.

8H μάσκα του V απεικονίζει τον Guy Fawkes, επαναστατική φιγούρα της Βρεττανικής Ιστορίας η οποία οργάνωσε την Συνομωσία της πυρίτιδας (1605),όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία. Σύμφωνα με το σχέδιο, o Fawkes μαζί με άλλους ευγενείς, θα συγκέντρωναν υπογείως μεγάλες ποσότητες μπαρουτιού και θα ανατίναξαν το κτήριο του συμβουλίου των Λόρδων(όπως συνέβη στην ταινία). Στόχος τους ήταν ο Ιάκωβος ο Α’ και οι άνδρες του κοινοβουλίου, οι οποίοι όντες προτεστάντες,ακολουθούσαν σκληρή πολιτική έναντι των καθολικών. Το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι υπαίτιοι συνελήφθησαν κατηγορήθηκαν για προδοσία και εκτελέστηκαν. Οι Βρεττανοι τιμούν με γιορτή τον Fawks κάθε 5 Νοέμβρη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s