Η μοναδική ίσως επαφή του ανθρώπου με Εξωγηίνη ζωή – Το σήμα WOW

image

Η αναζήτηση της εξωγηίνης ζωής είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία ανησυχία. Είναι η έννοια του αυτοπροσδιορισμού της ζωής. Το τί είναι ζωή και εν τέλει τι είμαστε εμείς.

Μέχρι στιγμής  ο πλανήτης μας είναι το μοναδικό δείγμα που έχουμε σε ολόκληρο το σύμπαν. Από το 1960  υπάρχει ο οργανισμός SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence – Αναζήτηση Ευφυούς Εξωγηίνης  Ζωής) , ο οποίος ψάχνει για ραδιοκύματα που θα εκπεμφθούν από έναν εξελιγμένο πολιτισμό.

50 χρόνια έρευνας και δεν έχουμε βρει ούτε την παραμικρή ένδειξη για την ύπαρξη εξελιγμένης μορφής ζωής.  Με μία μονάχα εξαίρεση.

Όταν δημιουργήθηκε το SETI ,η πιο μεγάλη πρόκληση ήταν η εξεύρεση τρόπου,τη λογικη του τροπου επικοινωνίας ενός  εξελιγμένου πολιτισμού με έναν άλλο.

Κατέληξαν στα εξής:

Τρόπος επικοινωνίας
Μέσω ραδιοκυμάτων Τα ραδιοκύματα απαιτούν χαμηλή ενέργεια , ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να ανιχνευθούν σχετικά  εύκολα από έναν εξελιγμένο πολιτισμό.

Πληροφορίες στο ραδιοκύμα
Για να δηλώσουν ότι δεν είναι ένα συμπαντικό φαινόμενο, όπως πχ. Πάλσαρ είτε Έκρηξη Σουπερνόβα, η αποστολή μυνημάτων θα ήταν στα 1420 MHz, όπου είναι κάτι συμβολικό στο διάστημα. Τα 1420 Μεγαχερτζ είναι η ραδιουπογραφή του υδρογόνου και επειδή το υδρογόνο είναι το πιο βασικό στο σύμπαν (για τη δημουργία νερού και οτιδήποτε άλλου στοιχείου), θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα διαφανεί ότι το σήμα στέλνεται από έναν ευφυή πολιτισμό. Συν ότι σήματα τόσο υψηλής ισχύος δεν δημιουργούνται από κανένα γνωστό συμπαντικό φαινόμενο.

Άρα το SETI στέλνει ραδιομυνήματα στα 1420 ΜΗΖ, που δηλώνουν το που είμαστε και ψάχνει για αντίστοιχα σήματα.

Τα σήματα στέλνονται (είτε λαμβάνονται από ραδιοτηλεσκόπια) , τα 2 πιο ισχυρά μας είναι το VLA και Αρεσίμπο.

VLA radiotelescope (Very Large Array)

Arecibo – το μεγαλύτερο στον κόσμο

Η μοναδική ίσως επαφή μας με εξωγηίνη ζωή

1977 Big Ear Telescope.

Ξημερώματα 15 Αυγούστου 1977, ένα κλασσικό νωχελικό βράδυ στο ραδιοτηλεσκόπιο που απλά σαρώνει τον ουρανό στοχεύοντας στο άπειρο, καθώς η Γη περιστρέφεται.

Ξαφνικά ένα σήμα πάρα πολύ μεγάλης ενέργειας κάνει το τηλεσκόπιο να αρχίζει να τυπώνει μανιωδώς το σήμα που δέχεται. Δεν είναι ένα απλό σήμα, διαρκεί 72 δεύτερα και είναι στη συχνότητα του Νερού, 1420 MHz.

Μπορείτε να ακούσετε το σήμα:

Εκείνο το βράδυ ήταν το Τζέρυ Έχμαν στη βάρδια, βλέποντας το σήμα, δεν μπορεί να το πιστέψει, και μόλις το βλέπει γράφει το εξής:

Το σήμα προήλθε από τον αστερισμό του Τοξότη, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς από που όμως. Προήλθε από μία περιοχή που σε απόσταση 1000 έτη φωτός δεν υπάρχει ούτε ένα αστέρι.

Αφού εντοπίστηκε το σήμα πολλά ραδιοτηλεσκόπια έψαξαν την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν κάτι ανάλογο.

Η προέλευση του σήματος

Γίναν πολλαπλές έρευνες μην τυχόν και η πηγή δεν είναι από έναν πολιτισμό αλλά από κάποια φαινόμενο που δε γνωρίζουμε, είτε από καμία ανάκλαση από γηίνα σήματα.

Σας μεταφέρω την αυτούσια εργασία του Εχμαν, για το Wow Signal:

Thus, since all of the possibilities of a terrestrial origin have been either ruled out or seem improbable, and since the possibility of an extraterrestrial origin has not been able to be ruled out, I must conclude that an ETI (ExtraTerrestrial Intelligence) might have sent the signal that we received as the Wow! source. The fact that we saw the signal in only one beam could be due to an ETI sending a beacon signal in our direction and then sending it in another direction that we couldn’t detect.

Of course, being a scientist, I await the reception of additional signals like the Wow! source that are able to be received and analyzed by many observatories. Thus, I must state that the origin of the Wow! signal is still an open question for me. There is simply too little data to draw many conclusions. In other words, as I stated above, I choose not to «draw vast conclusions from ‘half-vast’ data».
<<Εφόσον, όλες οι πιθανότητας μίας Γηίνης προέλευσης έχουν αποκλειστεί  είτε μοιάζουν απίθανες, και εκ των πραγμάτων η πιθανότητα εξωγηίνου σήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί, πρέπει να καταλήξω ότι Εξωγηίνη ευφυία μπορεί να έστειλα το σήμα WoW!. Το γεγονός ότι είδαμε το σήμα σε μονάχα μία ακτίνα στην κατεύθυνση μας, μπορεί να ήταν λόγω ενός Εξωγηίνου Ραδιοφάρου που εξέπεμψε στην κατεύθυνση μας και μετά άλλαξε την κατεύθυνση του.

Βεβαίως σαν επιστήμονας αναμένω την λήψη περαιτέρω σημάτων όπως το Wow! που μπορούν να ληφθούν και να αναλυθούν από πολλά παρατηρητήρια. Παρόλα αυτά πρέπει να δηλώσω ότι η καταγωγή του Wow! σήματος, είναι ακόμα μία ανοιχτή ερώτηση για μένα. Απλούστατα, είναι πολύ μικρή η βάση δεδομένων για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων. Με λίγα λόγια, επιλέγω να μην βγάζω μεγάλα συμπεράσματα από ανεπαρκή δεδομένα. >>

Σύντομα καθώς η ισχύς των τηλεσκοπίων μας συνεχώς αυξάνεται, υπολογιστικά απο την SETI θα καταφέρουμε να δεχτούμε κάποιο σήμα από Εξωγηίνη ζωή περίπου το 2025 (τότε θα έχουμε την τεχνολογία να το κάνουμε).

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία του Έχμαν πατώντας εδώ.

H τελευταία φράση του Έχμαν συνοψίζει την επιστημονική ηθική του συγκεκριμένου επιστήμονα αλλά και μεγάλο ποσοστό αυτών. Αλλά και πως πρέπει να αντιδράσουμε μπροστά σε κάτι αξιοπερίεργο όπως ένα <<θαύμα>> ή μία αμφισβητούμενη ανακάλυψη. Να μην επιλέγουμε να βγάλουμε συμπεράσματα από ανεπαρκή δεδομένα.

Advertisements