Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου!

Ο περίφημος «Τάφος του Φιλίππου» δεν είναι τελικά αυτός που θεωρούσαμε ότι φιλοξενεί τα λείψανα του θρυλικού βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ένας άλλος γειτονικός τάφος!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μιας νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), και η οποία βασίστηκε στα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή του «Τάφου Ι». Αυτός ο τάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του λόφου Μεγάλης Τούμπας, περιοχή κοντά στη πόλη της Βεργίνας στη Μακεδονία.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αρχαιολόγος Αντώνης Μπαρτσιώκας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Juan Luis-Arsuaga του Centro Mixto Universidad Complutense de Madrid. Την πολύτιμη βοήθεια της, έδωσε και μια ομάδα ερευνητών, ενώ η χρήση της »state-of-the-art» σάρωσης, οι τεχνικές ακτινογραφίας και ο εξοπλισμός, συνετέλεσαν σημαντικά στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Ο σκελετός δεν βρέθηκε κατά την διάρκεια αυτής της έρευνας.Οι αρχαιολόγοι τον είχαν βρει σε προηγούμενη ανασκαφή αλλά δεν μπορούσαν να τον ταυτοποιήσουν. Κατά την έρευνα του κ. Μπαρτσιώκα, ο σκελετός του Τάφου 1 εξετάστηκε πολύ προσεκτικά. (Βρέθηκε στον πρώτο από τους τρεις βασιλικούς τάφους της Βεργίνας που βρίσκονται στην περιοχή της Τούμπας.)

Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ο δεύτερος από τους τρεις τάφους («Τάφος 2»), που συνήθως ονομάζεται «Τάφος του Φιλίππου,» περιείχε τα λείψανα του βασιλιά Φιλίππου Β ‘. Αυτή η πεποίθηση στηριζόταν  σε πολλά αποδεικτικά στοιχεία. Σε αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει  με την έρευνά του το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ,ο καθηγητής ανατομίας Jonathan Musgrave, ο Βρετανός αρχαιολόγος John Prag, ο ιατρικός εικονογράφος Richard Neave, αλλά και οι μελέτες πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο Τάφος 2 φέρει τα λείψανα του Φιλίππου.

Ποια ήταν τα στοιχεία που οδηγούσαν σε αυτήν (την λανθασμένη σύμφωνα με τα νέα στοιχεία) πεποίθηση;

 • Ο σκελετός που βρέθηκε στον δύο θαλάμων βασιλικό Τάφο2 το 1977 ήταν αυτή ενός άνδρα 35 έως 55 ετών,(ο Φίλιππος πέθανε στα 46), του οποίου η χρονολόγηση «έπεφτε» κοντά με την ηλικία που πέθανε ο Φίλιππος.
 • Επίσης παρουσίαζε σημάδια από πληγές μάχης, βασικό χαρακτηριστικό της ανατομίας του Φιλίππου ο οποίος έφερε πολλά τράυματα από τις μάχες στις οποίες συμμετείχε.
 • Τοποθετήθηκε σε μια χρυσή λάρνακα, που έφερε ανάγλυφα τον ήλιο της Βεργίνας, το έμβλημα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.
 • Άλλα αντικείμενα που συνδέονται με εκείνο τον σκελετό, ήταν ένα σιδερένιο κράνος, μια ασπίδα, ένας θώρακας από σίδηρο και χρυσό, ένα επιχρυσωμένο διάδημα, και δύο πορτραίτα από ελεφαντόδοντο. Πέρα από το γεγονός ότι τα πολύτιμα υλικά του πολεμικού εξοπλισμού οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα βασιλικό πρόσωπο, αυτού του είδους τα αντικείμενα σε ταφή μαρτυρούν ότι ο θανών ήταν ένα πρόσωπο με ενεργό ιστορικό στο πεδίο της μάχης. Η ηλικία του σκελετού, ο πολεμικός εξοπλισμός και τα πολύτιμα υλικά, οδήγησαν τότε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Φίλιππο. Για τα δύο πορτραίτα που συμπληρώνουν την συλλογή αντικειμένων του τάφου, οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι ανήκουν στον Φίλιππο Β ‘και τον Αλέξανδρο.
 • Επιπλέον, βρέθηκαν  τα λείψανα μιας γυναίκας, που πιστευόταν ότι ανήκουν στην Κλεοπάτρα, την σύζυγο του Φιλίππου.Αυτά βρέθηκαν στο δεύτερο θάλαμο του τάφου.

Τα νέα στοιχεία που καταρρίπτουν την άποψη ότι τα λείψανα στο Τάφο 2 είναι του Φιλίππου:

 • Η πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι τα βασιλικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο χρονολογούνται γύρω στο 317 π.Χ.,χρονολογία που τοποθετείται μετά τη δολοφονία του Φιλίππου το 336 π.Χ.
 • Μια λεπτομερέστερη μελέτη του σκελετού από τον κ. Μπαρτσιώκα πρότεινε ότι ο σκελετός είχε ασυνήθιστα ανατομικά χαρακτηριστικά που φαίνεται να επλήγησαν από αποτέφρωση και ανεπαρκή ανασυγκρότηση των λειψάνων,γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, που θα αποδιδόταν σε έναν βασιλιά.
 • Επιπλέον, τα λείψανα δεν φέρουν κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία- πληγές ευρύτερα γνωστά από τη βιβλιογραφία που να μπορούν να συνδεθούν με τον πολεμιστή βασιλιά. Ιδιαίτερα μια πληγή από λόγχη που απέκτησε στο πόδι του, κατά την διάρκεια μάχης η οποία έπληξε τον μονάρχη τρία χρόνια πριν τον θάνατό του στα 336 π.Χ., δεν υπάρχει στον σκελετό αυτού του τάφου.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα λείψανα του Τάφου 1 ανήκουν στον Μακεδόνα βασιλια:

 • Ο σκελετός που βρέθηκαν στον Τάφο1,φαίνεται να ταιριάζει με την περιγραφή του Φιλίππου.Είναι εντυπωσιακά ψηλός, στο 1.80,45 ετών και στο πόδι φέρει μια κακή άρθρωση στο γόνατο, που δείχνει σαφείς ενδείξεις αγκύλωσης. Μια τρύπα μέσα στο γόνατο, είναι ενδεικτική της πληγής που μπορεί να προκληθεί από αιχμηρό αντικείμενο, ​​όπως μια γρήγορη κίνηση καρφώματος από ένα δόρυ.

Tα οστά που αποδίδονται στον Φιλιππο Β’ 

 • Επίσης,τα σημάδια του τραύματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή, παρουσιάζουν ασύμμετρες οστικές αλλοιώσεις που υποδηλώνουν το σύνδρομο Wryneck, μια πάθηση που προκαλεί Κλίση της Κεφαλής και συνδυάζεται με ανώμαλο βηματισμό, από το οποίο έπασχε και ο Φίλιππος μετά το τραύμα του.

Απόδοση της στάσης και του βηματισμού του Φιλίππου εξαιτίας του τραύματος 

 • Επιπλέον,ο Τάφος 1 περιείχε τα λείψανα μιας 18χρονης κοπέλας και ενός βρέφους 42 εβδομάδων αγνώστου φύλου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο επιβεβαιώνει μια ζοφερή ιστορία την οποία πολλοί ιστορικοί εκείνης της εποχής αλλά και των επόμενων αιώνων περιέγραψαν σε ιστορικά κείμενα. Σύμφωνα με τα γραπτά του Διοδώρου, η Ολυμπιάδα, τέταρτη σύζυγος του Φιλίππου, λίγο μετά την δολοφονία του τελευταίου, κι αφού ο γιος της Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας,έκαψε το σώμα του δολοφόνου του Φιλίππου, ενώ λίγες μέρες μετά, ανάγκασε την Κλεοπάτρα(προηγούμενη σύζυγο του Φιλίππου) να κρεμαστεί, αφού πρώτα σκοτώσει την κόρη της.

Λείψανα που αποδίδονται στην Κλεοπάτρα

Λείψανα που αποδίδονται στο βρέφος

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο τάφος 1 περιέχει τα λείψανα του Φιλίππου Β ‘, καθώς και της σύζυγου του Κλεοπάτρας και του παιδιού τους.

Σε ποιον όμως μπορεί να ανήκει ο Τάφος 2;

Οι αρχαιολόγοι  πιθανολογούν ότι ο Τάφος 2 περιέχει τα λείψανα του βασιλιά Αρριδαίου, ενός από τους γιους του βασιλιά Φιλίππου, και της συζύγου του Ευρυδίκης.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από:

*Bartsiokas, et al., The lameness of King Philip II and Royal Tomb I at Vergina, Macedonia, Proceedings of the National Academy of Sciences, http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1510906112.

popular-archaeology.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s