Επηρεάζουν οι αρνητικές σκέψεις την υγεία;

Όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες ,ναι!

Αυτό που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε είναι ότι η διάθεση που έχουμε, επηρεάζει με διάφορους τρόπους το σώμα. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στομάχι, ή ότι η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει πόνους στο σώμα.Πέρα όμως από αυτά, οι έρευνες που γίνονται για τις επιπτώσεις των αρνητικών σκέψεων στον ανθρώπινο οργανισμό, αποδεικνύουν ότι αυτές μπορεί να συνδέονται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια.

«Πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος,ή η απογοήτευση, μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα όταν αυτά γίνονται μια μόνιμη κατάσταση της ψυχοσύνθεσής μας», εξηγεί ο Emiliana Simon-Thomas, Επιστημονικός Διευθυντής του Greater Good Science Center at UC Berkeley.

Πάρτε τον κυνισμό, ως παράδειγμα: Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» συνέδεε τα υψηλά επίπεδα του κυνισμού, δηλαδή την γενική δυσπιστία για τους ανθρώπους (και τα κίνητρά τους), με τον αυξανόμενο κίνδυνο να πάθει κάποιος άνοια συγκριτικά με εκείνους που είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, οι δείκτες υγείας της καρδιάς, το κάπνισμα, και άλλα.

Αυτός ο τρόπος σκέψης, μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά. Μια μελέτη του 2009 από το περιοδικό «Circulation», εξέτασε πάνω από 100.000 γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι οι πιο κυνικές συμμετέχουσες ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιακή νόσο σε σχέση με όσες δεν ήταν κυνικές. Οι πιο απαισιόδοξες γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της πολυετούς  μελέτης, σε σχέση με εκείνες που ήταν πιο αισιόδοξες για την ανθρωπότητα.

Μια άλλη κακή στάση που έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας είναι η εχθρότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Stroke», οι άνθρωποι που είχαν υψηλά ποσοστά εχθρότητας, καθώς και τα άτομα με χρόνιο στρες και  καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους πιο φιλικούς συμμετέχοντες.

Τέλος, υπάρχει η κατάθλιψη, μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να έχει επιπτώσεις  πέρα ​​από αίσθημα θλίψης ή την απώλεια  όρεξης. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2, την καρδιακή προσβολή, και μια αυξημένη πιθανότητα αναπηρίας κατά την διάρκεια της ζωής. (Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιδιώξει κάποιος βοήθεια αν έχει κατάθλιψη.)

Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τις σωματικές λειτουργίες, όπως για τον μεταβολισμό, την απελευθέρωση ορμονών, και την λειτουργία του ανοσοποιητικού, λέει ο Thomas. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι όταν κάποιος αισθάνεται θλίψη, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, και το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να ελέγξει τη φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένειες  με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης οι άνθρωποι που αισθάνονται άσχημα, είτε έχουν κατάθλιψη, είτε είναι απλώς κυνικοί, είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ, ή να είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά, πράγματα που επηρεάζουν την υγεία σας . Αυτό βέβαια δεν πρέπει να το λάβουμε σαν σταθερό δεδομένο,διότι κάποιες φορές τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας, και όχι η βασική αιτία.

Όλα αυτά  μπορούν να αποφευχθούν: απλά αλλάζοντας την προοπτική σας! Γιατί μαζί με αυτήν βελτιώνετε και την υγεία σας. «Γνωρίζουμε ότι οι νευρώνες και ο τρόπος που επικοινωνούν αλλάζουν κάθε λεπτό για όλη σας την ζωή και ότι ο εγκέφαλός παράγει συνεχώς νέα κύτταρα. Αυτή η νευρογένεση δεν συνδέεται μόνο με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, αλλά με τη σταθερότητα της διάθεσης, λέει ο Simon-Thomas.»

Αγαπητοί κυνικοί πάρτε το απόφαση, έχετε τον έλεγχο της στάσης σας και συνεπώς της καλής υγείας και της ευημερίας σας. Όπως ο Simon-Thomas το έθεσε: «Μπορούμε ελεγχόμενα να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να μεταστρέψουμε το πως αισθανόμαστε και σκεπτόμαστε γι αυτόν τον κόσμο.»

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Health.com 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s