Οι βιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος γάτας

Ένα νέο είδος γάτας ανακαλύφθηκε πρόσφατα  στη νότια Βραζιλία το οποίο ήταν από παλιά γνωστό , αλλά λανθασμένα είχε ταυτιστεί με ένα είδος που ζει στα βορειοανατολικά της ίδιας περιοχής. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται από την συγγραφέα Tatiane C. Trigo από το Federal University of Rio Grande du Sol’s Department of Genetics. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην πιο πρόσφατη έκδοση του Current Biology.

Το είδος που ανακαλύφθηκε και το οποίο ονομάστηκε Leoparda guttulus, πιστευόταν ότι ήταν το ίδιο με αυτό των L. tigrinus, ένα είδος γάτας που υπάρχει στην περιοχή και είναι γνωστό με την ονομασία oncillas. Ο Γενετικός έλεγχος του μιτοχονδιακού  DNA των oncillas που συναντώνται και στις βορειοανατολικές και στις νότιες περιοχές, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη τα οποία μάλιστα δεν έχουν διασταυρώθηκαν για χιλιάδες χρόνια.

Γάτα του είδους oncillas(L.trigrinus)

Γάτα είδους L.guttulus

 

Η L.guttulus είναι ένα από τα μικρότερα είδη της άγριας γάτας της Νότιας Αμερικής, καθώς δεν ξεπερνά σε μέγεθος μια εξημερωμένη σπιτόγατα. Όταν ενηλικιωθούν πλήρως, αυτές οι γάτες ζυγίζουν περίπου 3 κιλά. Είναι ως επί το πλείστον κίτρινου-καφέ χρώματος με μαύρα στίγματα. Η διατροφή τους στηρίζεται σε μικρά τρωκτικά και  πτηνά, τα οποία μάλιστα μπορούν να πιάσουν με μεγάλη ευκολία αφού κινούνται ευέλικτα γύρω από τα δέντρα αν και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε σχετικά με το τι κάνουν αυτές οι γάτες διαφορετικό σε σχέση με άλλα είδη ενώ θα πρέπει να μελετηθεί  αν χρήζουν προστασίας.

Η έλλειψη κοινών γονιδίων μεταξύ L. guttulus και L. tigrinus είναι πιθανό να προκλήθηκε από την διασταύρωση μεταξύ των L. tigrinus και τη γάτα pampas (L. colocolo). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η L. guttulus είχε διασταυρωθεί με τη γάτα (L. geoffroyi) Geoffroy, η οποία επίσης ζει στο νότο. Αυτή η νέα πληροφορία είναι σημαντική για να μάθουμε περισσότερα για τους άγριους πληθυσμούς της γάτας. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να προστατέψουμε τα είδη και να διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s