Ολοκληρώθηκε η σημερινή σύνοδος κορυφής, με μία νέα να προγραμματίζεται για την Κυριακή- Δηλώσεις

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Σύνοδος κορυφής για την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος,με τους Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Τουσκ να πραγματοποιούν από κοινού δηλώσεις.

Στην σημερινή σύνοδο δεν παρεβρέθηκε η Λαγκάρντ ενώ ο ELA παρέμεινε σταθερός από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι της Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου υπουργοί οικονομικών, προτείνουν συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους,συζήτηση για μια συμφωνία γέφυρα και χρηματοδότηση.

Η Φιλανδία , η Σλοβακία και η Μάλτα, δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν συμφωνούν με την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ο Λετονός Υπουργός Οικονομικών, ζήτησε την λήψη αυστηρών οικονομικών μέτρων, για να υπάρξει ανάκαμψη, όπως συνέβη και στην χώρα του.

Ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή χρηματοδότηση με στόχο την στήριξη της Ελλάδας, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα αιτηθεί εκ νέου την χορήγηση δανείου 30 δις. από τον Ευρωπαϊκό  Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ,ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, διαπραγματεύσιμη είναι και η χορήγηση δανείου ύψους  7 δις ευρώ από την ΕΚΤ στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο και δήλωσε ότι από την Ελλάδα περιμένει απλές και συνεκτικές προτάσεις. Δήλωσε ότι την σημερινή ημέρα η Ελληνική πλευρά δεν ήρθε με προτάσεις καθώς επίσης και ότι η διαπραγματευτική της θέση είναι μειωμένη.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την Κυριακή στις 09 Ιουλίου να υποβάλλει μια νέα πρόταση ενώ ανακοίνωσε ότι την ίδια ημέρα θα υπάρξει μία Σύνοδος των 28 κρατών – μελών, αλλά ίσως και άλλη μια μικρότερη για τα κράτη της Ευρωζώνης. Παράλληλα τόνισε ότι όλα είναι ποθανά, ακόμη και το χειρότερο σενάριο, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Η Ανγκελα Μέρκελ βγαίνοντας δήλωσε «…Θα κάνουμε οτιδήποτε για να προστατέψουμε το Ευρώ… Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,αλλά στην ευρωζώνη υπάρχουν άλλες 18 χώρες…Επιθυμόυμε μια πρότασε σε βάθος χρόνου…» τόνισε, καθιστώντας σαφές ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ επιθυμούν ένα λεπτομερές, συνοπτικό και μακροπρόσεσμο σχέδιο από την Ελλάδα.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε:»Θα βρούμε λύση για την Ελλάδα αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οράματος για τις επόμενες γενιές, εάν δεν επενδύσουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση σε κάθε τομέα στην Ευρώπη»

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s