Μέσα από τα μάτια ενός δυσλεκτικού-Μπορείς να διαβάσεις τι γράφει;

Στον κόσμο του marketing, οι περισσότερες αφίσες και διαφημιστικές καμπάνιες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευανάγνωστες τόσο από μεγάλη απόσταση, όσο κι όταν κάποιος τις κοιτάζει από κοντά.

Αυτό που δημιουργεί την ένσταση του γραφίστα Daniel Britton, είναι το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν λαμβάνονται υπόψιν όσον αφορά την μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων. Αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι οι δυσλεκτικοί.

Η δυσλεξία είναι μία από τις πιο συνήθισμένες παθήσεις αλλά η κοινωνία δεν είναι ενημερωμένη και συχνά διατυπώνει λανθασμένα συμπεράσματα εξαιτίας της ελλειπτικής πληροφόρησης.Παράλληλα, ο χώρος της επιστήμης δεν έχει ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το ζήτημα.

Ο Britton, κατα την διάρκεια του τελευταίου έτους στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να δημιουργήσει αφίσες, οι οποίες απεικονίζουν τους χαρακτήρες όπως ακριβώς τους βλέπουν οι δυσλεκτικοί καλώντας τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να διαβαάσουν το μήνυμα.  Στόχος του ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα της δυσλεξίας.

«Η γνώμη που υπερτερεί για τα άτομα με δυσλεξία είναι ότι είμαστε ηλίθιοι, τεμπέληδες κι ότι δεν προσπαθούμε όσο θα έπρεπε λέει ο Britton στην Mail-Online. «Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν πως είναι η δυσλεξία, θα κάνουν κάποια γράμματα θολά,θα τοποθετήσουν ένα» e «σε λάθος σημείο, ή θα ανοίξουν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των λέξεων.»

Ο Britton πάσχοντας και ο ίδιος από δυσλεξία αισθάνθηκε ότι οι εκστρατείες που χρησιμοποιούν τέτοια παραδείγματα για να εξηγήσουν την δυσλεξία δεν αντιμετωπίζουν «δίκαια» την κατάσταση..

Οι άνθρωποι με δυσλεξία δεν βλέπουν τα γράμματα να χοροπηδούν και να αλλάζουν θέση στην σελίδα, ούτε βλέπουν τα χρώματα να μεταβάλλονται, είπε ο Britton.»»Μπορούν να διακρίνουν τους χαρακτήρες κανονικά απλά η επικοινωνία ανάμεσα στην εικόνα που λαμβάνουν τα μάτια και στο μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες αυτές για να τις ερμηνεύσει με κάποιο τρόπο ανακόπτεται για μικρό χρονικό διάστημα ή είναι σαν να μην λειτουργεί σωστά…»

Ο Britton για να δώσει στους απλούς ανθρώπους να καταλάβουν πως είναι να έχεις δυσλεξία αφαίρεσαι το 40% των λεπτομερειών που φέρουν τα γράμματα ώστε να είναι δύσκολο να διαβαστούν, ακριβώς όπως είναι και για έναν δυσλεκτικό.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Dyslexia International, η δυσλεξία επηρεάζει πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωπους σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζοντας την ικανότητα ανάγνωσης,γραφης κι ερμηνείας, η δυσλεξία δημιουργεί τέτοια μαθησιακή δυσκολία που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά και στην αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα από τα σχέδια του Daniel Britton στην σελίδα του.

Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα iflscience.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s