To facebook απαγορεύει την Αθεΐα για cyberbullying

Πρόσφατα οι μέτοχοι και οι διαχειριστές του facebook έκαναν μια συνάντηση η οποία είχε ως κεντρικό θέμα την αλλαγή βασικών σημείων, σχετικά με την ελευθερία των δημοσιεύσεων από τους χρήστες αλλά και τις ομάδες που δημιουργούνται ελεύθερα στο facebook.

Κατά τα νέα δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα απαγορεύεται η δημοσίευση σχολίων που χλευάζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με τους μετόχους, το facebook δέχεται σε καθημερινή βάση καταγγελίες από χρήστες, για posts που περιλαμβάνουν υβριστικό περιεχόμενο, βάζουν στον στόχαστρο την θρησκεία και προέρχονται από άθεους.

Όσες ομάδες υπάρχουν στον facebook υπέρ της Αθεΐας θα διαγραφούν, ενώ όσοι χρήστες κάνουν σχόλια κατά κάποιας θρησκείας θα προειδοποιούνται αρχικά με μηνύματα και εάν δεν συμμορφώνονται κατά τους νέους κανονισμούς θα διαγράφονται και θα ακυρώνεται το δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίσημη ανακοίνωση από το facebook:

«Συνήθως δεν αναλαμβάνουμε δράση κατά των χρηστών μας για τις πεποιθήσεις τους, ανεξάρτητα από το πόσο αμφιλεγόμενες μπορεί να είναι. Ωστόσο, δεν θα παραμείνουμε αδρανείς παρακολουθώντας μια ομάδα να παρενοχλεί,να εκφοβίζε ή να χρησιμοποιεί μορφές εκφοβισμού εναντίον άλλων χρηστών μας.

Νωρίτερα φέτος, μια χρήστης του Facebook, και μητέρα 3 παιδιών, η οποία διαχειριζόταν μια ειρηνική θρησκευτική ομάδα έχασε τη δουλειά της αφού εκατοντάδες άθεοι ήρθαν σε επαφή με τον εργοδότη της. Ζήτησαν να απομακρυνθεί από τη θέση της εξαιτίας των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, απειλώντας τον εργοδότη με online επιθετικά αρνητικά σχόλια αν δεν δεχθεί τις επιθυμίες τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, αρκετοί άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από κοντά αυτήν τη φορά από άθεους χρήστες που προσπάθησαν να τους βιντεοσκοπήσουν και να δημοσιεύσουν το υλικό .

Μια επίθεση είχε τόσο κακή έκβαση που μια γυναίκα η οποία συντόνιζε μια θρησκευτική ομάδα στο Facebook εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχθηκε από 4 ενήλικες άνδρες που την χτυπούσαν και την κλωτσούσαν ενώ ήταν πεσμένη κάτω φωνάζοντας υβριστικά σχόλια και άσεμνες αντι-θρησκευτικές προσβολές, αφήνοντας την με ένα σπασμένο σαγόνι, τρεις μελανιασμένο πλευρά, και ένα μαύρο μάτι.

Ενώ πολλοί άθεοι ποτέ δεν θα λάμβαναν μέρος σε αυτού του είδους τη βίαιη και ποταπή συμπεριφορά, δεν παύουν τα περιστατικά αυτά να αυξάνονται. Δυστυχώς πρέπει να λάβουμε μια ισχυρή αντίσταση κατά της βίας. Δίνουμε στους άθεους χρήστες μας 7 μήνες για να προβούν σε ρυθμίσεις και να κλείσουν τις σελίδες τους στο Facebook και  τις ομάδες τους. Η επιβολή των νέων αλλαγών στην πολιτική μας αρχίζει στη 1 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:01 πμ »

Το Facebook δεν θα απαγορεύει όλο το υλικό που θα σχετίζεται με την Αθεΐα. Οι διαφημίσεις αλλά και οι μέθοδοι προώθησης για ιστοσελίδες θα λειτουργούν κανονικά αλλά θα παρακολουθούνται, ενώ πριν την έναρξή τους θα περνούν από διαδικασία έγκρισης.

Οι διαχειριστές δήλωσαν ότι καταγγελίες για cyberbullying δεν δέχθηκαν μόνο από τους χρήστες τους αλλά και από τον οργανισμό “Stop Cyber Bullying Now” ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια κατά του ηλεκτρονικού εκφοβισμού δημοσιεύοντας και επίσημα στατιστικά στοιχεία:

Η νέα αυτή ανακοίνωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από χρήστες και ομάδες Αθεΐας οι οποίοι έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους τόσο στο facebook όσο και σε άλλες ιστοσελίδες στις οποίες οργανώνουν διαμαρτυρίες. Η διαχειριστική ομάδα του facebook για να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοίνωσε μια λίστα με υλικό που θεωρείται υβριστικό ή προσβλητικό. Πρόκειται για ένα κατάλογο με 500 φράσεις ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και ακόλουθες:

 • Κάψτε το Κοράνι (μια πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη βία σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες)
 • Religiotard (Μια προσβλητική αυτοσχέδια λέξη που επιτίθεται στη νοημοσύνη των θρησκευόμενων ανθρώπων)
 • Sky daddy ( υποτιμητικός σχολιασμός που χρησιμοποιεί με ειρωνία υποκοριστικά, σε ελεύθερη μετάφραση ο μπαμπάκας του ουρανού,ή παραλλαγές του)
 • Κοράνι στην λεκάνη
 • Η Γραφή στην λεκάνη
 • Κάψτε την Αγία Γραφή
 • το Κοράνι για χαρτί τουαλέτας
 • cognitive Bias
 • οι Θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι ηλίθιοι / σατανικοί / δηλητηριώδεις (ή παραλλαγές του)
 • Snopes
 • Logical Fallacy(ελεύθερη μετάφραση: εκλογικευμένη πλάνη)
 • Fallacy(πλάνη)
 • Godless(χωρίς θεό)
 • Όλες οι βίαιες φράσεις σε διάφορα θρησκευτικά κείμενα (π.χ.. Αποκεφαλίσει τον άπιστο)
 • God trolling(Θεός της απάτης)
 • Gawd(αντί για god)
 • φασίστες του καθολικισμού
 • ο Μωάμεθ είναι ένας παιδόφιλος
 • οι Ναζί του καθολικισμού

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s