Βασικά tips για μια πετυχημένη συνέντευξη

Μια βασική αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι η πρώτη γνωριμία είναι αυτή που θα δημιουργήσει μια μόνιμη θετική ή αρνητική εντύπωση.

Σε μια συνέντευξη, υπάρχει πάντοτε ο παράγοντας του άγχους που μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια να αναδείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Εάν λοιπόν ανησυχείτε ότι αυτο μπορεί να επηρεάσει τις εντυπώσεις που θα δώσετε, τότε μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Το χαμόγελο

Ένα χαμόγελο είναι πάντοτε bonus σε μια πρώτη γνωριμία και υποδηλώνει χωρίς να χρειαστεί να πείτε πολλά πράγματα, ότι είστε ένας συμπαθητικός και αισιόδοξος άνθρωπος. Παράλληλα ο συνομιλητής σας ωθείται στο να ξεκινήσει ένα πιο φιλικό, οικείο διάλογο, που θα σας κάνει να αποβάλλετε το άγχος.

Οι μονολεκτικές απαντήσεις

Καλό θα ήταν να απαντάτε στις ερωτήσεις που σας απευθύνουν με μια μικρή περιεκτική πρόταση αποφεύγοντας τις μονολεκτικές απαντήσεις όπως «ναι» ή «όχι», διότι συνήθως μετά απο αυτές επικρατεί μια αμήχανη σιωπή ολίγων δευτερολέπτων, που κάνει τον μελλοντικό σας εργοδότη να αμφιβάλλει για τις επικοινωνιακές σας ικανότητες. Απαντήστε με μια μικρή περιεκτική φράση ώστε ο συνομιλητής σας να έχει το χρόνο να σας υποβάλλει μια νέα ερώτηση και γενικότερα να μπορέσετε να κάνετε ένα διάλογο με ροή και εποικοδομητικό χαρακτήρα.

Όχι στους σύνθετους όρους

Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί συνεντευξιαζόμενοι, είναι η χρήση πολύπλοκων όρων που αφορούν το αντικείμενο εργασίας. Σε γενικές γραμμές, είναι απολύτως φυσιολογικό να αναφερθούν, ιδιαίτερα όταν μια ερώτηση που σας γίνεται είναι συγκεκριμένη και καλείστε να τους χρησιμοποιήσετε. Το ζήτημα είναι να μην το παρακάνετε και να μην παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία να τους αναφέρετε, τοποθετώντας τους τον έναν δίπλα στον άλλο διότι δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να κάνετε φιγούρα.

«εεεεεεεεεε…….»

Αν σας ρωτήσουν κάτι και θέλετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την απάντησή σας, παραμείνετε καλύτερα σιωπηλοί δείξτε με τις κινήσεις σας ότι σκέφτεστε και αφού συγκροτήσετε τον λόγο σας, απαντήστε. Τα μακρόχρονα «εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε………» δίνουν την εντύπωση ότι δεν δώσατε ιδιαίτερη προσοχή στην ερώτηση.

» Θεωρείς ότι είσαι τελειομανής

Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ο κύκλος των συμβουλών, είναι με μια ανάλυση της πιο κλισέ ερωτήσεις που κάνουν όλοι οι εργοδότες. » Είσαι τελειομανής;» Μην απαντήσετε καταφατικά. Πρώτον, αν δεν είστε και πείτε «ναι» απλά για να   Δημιουργήσετε εντυπώσεις, να είστε σίγουροι ότι ο έμπειρος στις συνεντεύξεις συνομιλητής σας, έχει ήδη καταλάβει ότι δεν είστε. Δεύτερον, αν είστε, μην το δηλώσετε διότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο φαινόμενο αρνητικά,ειδικά όταν η θέση που είναι διαθέσιμη απαιτεί συνεργασία με τους συναδέλφους. Το ίδιο ισχύει και για την ερώτηση : » Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;» Μην απαντήσετε «Είμαι τελειομανής».

 *Προσωπικό άρθρο που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά για το περιοδικό post4life.gr, στήλη:Career 11.02.2015

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: