Βαρετή εργασία; Οφείλετε στον εαυτό σας να την αλλάξετε

Από μικρή ηλικία γνωρίζουμε και μαθαίνουμε ότι η ζωή μας έχει ένα πολύ βασικό πρόγραμμα: σχολείο, σπουδές, πτυχίο και εύρεση εργασίας στο πεδίο σπουδών.

Αυτή η ροή συγκεκριμένων γεγονότων την οποία οπωσδήποτε έπρεπε να βιώσουμε,  ρίζωσε καλά στο υποσεινήδητο, κυρίως γιατί  οι γονείς μας και τα άτομα στον περίγυρό μας(όπως π.χ. Οι καθηγητές) φρόντιζαν να την επαναλαμβάνουν ποικιλοτρόπως σε τέτοιο βαθμό, που εντέλει μας έκαναν να την εντάξουμε στους δικούς μας στόχους.

Στην πράξη όμως και βγαίνοντας στην αγορά εργασίας γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα αυτό δεν λειτουργεί σωστά.

Έτσι,καταλήγουμε να εργαζόμαστεσεέναντομέαπουδενμαςαρέσειιδιαίτερα, ήπαραμένουμεαβέβαιοι για τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό και περνάμε από αναρίθμητα επαγγέλματα μέχρι να βρούμε κάτι που θα είναι λιγότερο ανυπόφορο…

Με όλα αυτά και με τις οικονομικές δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να σκεφτούμε τι φταίει και να αποφασίσουμε τι είναι καλό για μας.

Ανθέλετενααλλάξετετηνκατάσταση, τοπρώτοπουπρέπεινακάνετεείναιναμηναπελπίζεστε! Υπάρχουν οι τρόποι να επιλέξετε την σταδιοδρομία που σας αρέσει και σας ικανοποιεί:

  1. Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να ακολουθεί επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα των σπουδών σας.Οισπουδέςδενείναιαπαραίτητονασυνδέονταιπάνταμετοεπάγγελμα. Αφορούν πρωτίστως την πνευματική καλλιέργεια. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να επιλέξει αυτό που σας αρέσει χωρίς να σκέφτεστε » ναι αλλά αυτό δεν το χώ σπουδάσει…» Στο κάτω κάτω, όσο ζεις μαθαίνεις, και ποτέ δεν είναι αργά! Ειδικά όταν πρόκειται για την προσωπική σας ευημερία!
  2. Αν δεν είστε σίγουροι για τον τομέα που θέλετε να ακολουθήσετε τότε μπορείτε να κάνετε ένατεστδεξιοτήτωνγιανακατανοήσετεκαλύτεραταταλέντασας αλλά και να μελετήσετε τους πιθανότερους χώρους εργασίας στους οποίους θα θέλατε να εργαστείτε: http://www.talentcheck.org/index.php?frage=1&stage=2&ln=gr
  3. Αν είστε σε μία δουλειά και ξέρετε με τι θέλετε να ασχοληθείτε, μηναφήνετετοσίγουροχρήμανασας »γλυκαίνει« και να σας κρατά δέσμιους σε ένα επάγγελμα που δεν σας ικανοποιεί καθόλου, σας κουράζει και σας κάνει να απογοητεύεστε. Μπορείτε παράλληλα να ψάχνετε για άλλους χώρους εργασίας και επαγγέλματα που σας ταιριάζουν περισσότερο.
  4. Πάρτετονχρόνοσαςκαιπροσπαθήστεναχαλαρώσετε. Οι σωστές επιλογές γίνονται όταν έχετε ψυχραιμία και ηρεμία. Μην εστιάζετε στην δυσαρέσκεια που σας προκαλεί η παρούσα εργασία. Προσπαθήστε να σκεφτείτε με ποιο επάγγελμα θα είσασταν πιο ευτυχισμένες.
  5. Αν θέλετε να ακολουθήσετε έναν κλάδο εργασίας για τον οποίο δεν έχε επαρκή κατάρτιση, ψάξετεστοδιαδίκτυογια on-line σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να την αποκτήσετε. Πλέον οι περισσότεροι τομείς παρέχουν διαδικτυακή διδασκαλεία για την οποία μάλιστα λαμβάνετε και πιστοποίηση ανάλογη με τις επιδόσεις σας.
  6. Το βασικότερο που έχετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε σε πράξεις και να μηναφήνετετοχρόνοναπερνάχωρίςναπαίρνετεπρωτοβουλίες. Μην ξεχνάτε πως αν θέλετε να αλλάξει μία κατάσταση πρέπει να αλλάξετε και σεις τον τρόπο με τον οποίο την χειρίζεστε.

 

*προσωπικό άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά για το περιοδικό post4life.gr, στήλη:Career 10.03.2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: