Ο Βρεττανός Schindler και η επιχείρηση»Kindertransport»

O Sir Nicholas Winton είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος που έσωσε τις ζωές σχεδόν 700 ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που ήταν καταδικασμένα να θανατωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 19 Μαϊου του 1909 στην περιοχή Hampstead του Λονδίνου από Εβραίους γονείς γερμανικής καταγωγής.Το όνομα της οικογένειας ήταν Wertheim, αλλά άλλαξε σε Winton μετά την έλευσή τους στο Λονδίνο κι αφού εκχριστιανίστηκαν. Μετά τις σπουδές του και και την παραμονή του για ένα διάστημα στο Παρίσι έγινε χρηματιστής στο Λονδίνο. Ήταν σοσιαλιστής και υποστηρικτής της εργατικής τάξης.

Ο φίλος του και επίσης σοσιαλιστής Martin Blake τον έπεισε να ενταχθεί σε μια αριστερή ομάδα που εναντιωνόταν στην πολιτική φιγούρα του Χίτλερ και εξέφραζε τις ανησυχίες της  για τις επιπτώσεις που θα είχε η επέκτασή της δύναμής του στην Ευρώπη.Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1938, ο Winton σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Ελβετία για διακοπές αντ’ αυτού όμως αποφάσισε να επισκεφθεί την Πράγα και να βοηθήσει τον Martin Blake με τους πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία.Αυτός ήταν ήδη εκεί, ως συνεργάτης της Βρετανικής Επιτροπής .

Ο Winton δημιούργησε έναν οργανισμό για να βοηθήσει τα παιδιά από εβραϊκές οικογένειες  που βρίσκονταν σε κίνδυνο από τους Ναζί.  Τον Νοέμβριο του 1938, μετά από τη Νύχτα των Κρυστάλλων,(Kristallnacht),  η Βουλή  ενέκρινε ένα μέτρο έγκρισης της εισόδου στη Βρετανία,για τους πρόσφυγες κάτω των 17 ετών υπό την προϋπόθεση ότι είχαν ένα μέρος για να μείνουν και μια εγγύηση £ 50 για την ενδεχόμενη επιστροφή στη χώρα τους.

Έγγραφο άδειας παραμονής από την Μ. Βρεττανία που έφεραν οι ανήλικοι Εβραίοι πρόσφυγες. Το απόκομμα αυτό κράτησε ως ενθύμιο μέχρι σήμερα ένα από τα παιδιά που σώθηκαν από τον Winton 

Το εγχείρημα αυτό συνάντησε ένα μεγάλο εμπόδιο γιατί  χρειαζόταν επίσημη άδεια για να διασχίσει τις Κάτω Χώρες. Μετά την Νύχτα των Κρυστάλλων, η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε επισήμως τα σύνορά της για τους Εβραίους πρόσφυγες.

Ο Winton πέτυχε να περάσει όλα αυτά τα παιδιά από τα σύνορα εξασφαλίζοντας εγγυήσεις από τη Βρετανία κι ακολουθώντας μια άλλη «διακριτική» διαδρομή. Το πέρασμα από την Ολλανδία πραγματοποιήθηκε ομαλά.

Ο Nicholas Winton λίγο μετά την αποβίβαση του στην Μ.Βρεττανία μαζί με τα παιδιά

Αργότερα βρήκε σπίτια στη Βρετανία για 669 παιδιά, πολλών εκ των οποίων οι γονείς είχαν χαθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η μητέρα του τον βοήθησε να βρούν σπίτια και ξενώνες για τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,ο Winton δημιουργούσε ανακοινώσεις με στόχο να βρει σπίτια για όλα τα παιδιά. Η τελευταία ομάδα των 250, που έχει προγραμματίσει να φύγουν στην Πράγα την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, δυστυχώς δεν έφτασε με ασφάλεια…. Ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε.

Μνημείο προς τιμήν του Nicholas Winton, από τον Flor Kent, στον κεντρικό σταθμό τραίνων στην Πράγα. Τοποθετήθηκε το 2009

Το εγχείρημα του Νίκολας έμεινε στην ιστορία ως επιχείρηση «Kindertransport». O ίδιος σήμερα είναι 106 ετών!

Το παρακάτω βίντεο είναι από το πρόγραμμα του BBC «Αυτή είναι η ζωή» που προβλήθηκε το 1988. Η οικοδέσποινα της εκπομπής παρουσιάζει τον κατάλογο των ονομάτων των παιδιών  που είχαν σωθεί, και όταν φθάνει στο όνομα ενός συγκεκριμένου κοριτσιού, ενήλικης γυναίκας πλέον που απλά «έτυχε» να κάθεται δίπλα στον Sir Nicholas, το διαβάζει δυνατά και της ζητά να δηλώσει την παρουσία της.

Τα «παιδιά» που έσωσε ο Sir Nicholas σήμερα

 

Ο Nicholas είναι τόσο συγκινημένος, που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Στην συνέχεια η οικοδέσποινα ζητά από το κοινό να σηκώσουν χέρια, όσοι σώθηκαν από το κατόρθωμα του και τότε όλοι σηκώνονται όρθιοι…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s