Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι αποβάλλεις το λίπος αναπνέοντας;

Συχνά στην καθημερινότητά μας κάνουμε λόγο για δίαιτες και καύση του λίπους, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την απώλεια βάρους. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια ή θερμότητα, κάτι που φυσικά αποτελεί παραβίαση του νόμου της διατήρησης της μάζας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το λίπος μετατρέπεται σε μυ. Επίσης, ευρέως διαδεδομένη είναι και η άποψη που υπαγορεύει ότι τα κύτταρα του λίπους δεν αποβάλλονται ποτέ από τον οργανισμό από την στιγμή που αυτά θα προσληφθούν και θα αυξηθεί το λίπος στον οργανισμό … απλά συρρικνώνονται όταν αποφασίσουμε να κάνουμε δίαιτα.

Λοιπόν, σύμφωνα με τον Andrew Brown από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, και τον γνωστό από την Αυστραλιανή τηλεόραση και πρώην φυσικό Ruben Meerman, χάνετε το βάρος σας, εκπνέοντας λίπος!

Η νέα αυτή ανακάληψη μαζί με τις λεπτομέρειες της έρευνας που στηρίζονται στις υπάρχουσες γνώσεις βιοχημείας, δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal αυτή την εβδομάδα.

«Υπάρχει μεγάλη άγνοια και σύγχυση σχετικά με την μεταβολική διαδικασία και την απώλειας βάρους», λέει ο Brown σε δελτίο ειδήσεων. «Η σωστή απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας εκπνέεται προς τα έξω με την μορφή διοξείδίου του άνθρακα» προσθέτει ο Meerman, «Πηγαίνει στον αέρα.»

Όταν ένας οργανισμός λαμβάνει περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει καθημερινά, τότε δημιουργείται απόθεμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών που μετατρέπονται σε χημικές ενώσεις τις οποίες ονομάζουμε τριγλυκερίδια (αυτά αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο). Στη συνέχεια τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να μεταβολίσετε αυτά τα τριγλυκερίδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο «το ξεκλείδωμα» του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στα κύτταρα λίπους σας.

Η απώλεια 10 κιλογραμμαρίων ανθρώπινου λίπους απαιτεί την εισπνοή  29 κιλογραμμαρίων σε οξυγόνο, παράγοντας 28 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλά νερό. Αυτό γίνεται στο χαμένο λίπος με την μεταβολική διαδικασία.

Υπολογίζοντας αυτούς τους δύο παραγόντες και το ποσοστό της μάζας που είναι αποθηκευμένο σε αυτά τα 10 κιλογραμμάρια λίπους και που εξέρχεται ως διοξείδιο του άνθρακα και νερό, όταν χάσουν βάρος τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι 8,4 των εν λόγω κιλογραμμαρίων εκπνέονται ως διοξείδιο του άνθρακα. Βγαίνουν,από τα πνευμόνια μας, το κύριο απεκκριτικό όργανο για την απώλεια βάρους. Τα υπόλοιπα 1,6 κιλογραμμάρια γίνονται νερό, το οποίο εκκρίνεται στα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, την αναπνοή, τα δάκρυα, και άλλα σωματικά υγρά.

Με όλα αυτά να ισχύουν αναρωτιέστε αν για να βγείτε με λιγότερα κιλά φέτος το καλοκαίρι πρέπει να εκπνέεται περισσότερο; Φυσικά και όχι! Όταν αναπνέεται περισσότερο από αυτό που απαιτείται από τον μεταβολικό ρυθμό σας τότε θα οδηγηθείτε σε υπεραερισμό, που ακολουθείται από ζάλη, αίσθημα παλμών ενώ μπορεί να χάσετε ακόμη και τις αισθήσεις σας. Η γυμναστική και η καλή διατροφή εξακολουθούν να αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για να αυξήσετε το μεταβολικό σας ρυθμό(οπότε να έχετε την ανάγκη να αναπνέεται και περισσότερο) για να χάσετε το περιττό βάρος! Το άρθρο απλά επιβεβαιώνει ότι όντως χάνετε το λίπος με την δίαιτα, και ότι αυτό αποβάλλεται με την αναπνοή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s