Αποκάλυψη Αιγυπτιακού σκανδάλου!

Στην Αρχαία Αίγυπτο, βασικό μέρος της καθημερινότητας ήταν οι προσφορές σε Θεούς και θεοποιημένα όντα. ε αυτόν τον τρόπο, οι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να κερδίσουν την εύνοια των θεών ώστε να τους ζητήσουν κάποια χάρη ή να πραγματοποιήσουν κάποια τους ευχή.

Τα δώρα που προσφέρονταν στους θεόυς είχαν μεγάλη ποικιλία: τρόφιμα, ποτά, ή ακόμη και μουμιοποιημένα ζώα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σεβαστά σε αυτόν τον πολιτισμό. Οι Αιγύπτιοι δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στις λατρευτικές απαιτήσεις των δοξασιών τους. Πολλές οι θεότητες, πολλά τα αγαθά και η δυσκολία εξεύρεσης πολύτιμων αντικειμένων ακόμη μεγαλύτερη… Έτσι αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν δημιουργώντας «μικρά παραθυράκια» στην τήρηση του εθιμοτυπικού.

Μετά τη σάρωση 800 και άνω αναθημάτων από αιγυπτιακούς τάφους, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι οι Αιγύπτιοι εξαπατούσαν τους θεούς όταν προσέφεραν μούμιες ζώων, καθώς μέσα από το περιτύλιγμα δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από λάσπη και κομμάτια του φύλλων! Μάλιστα η πρακτική αυτή ήταν τόσο διαδεδομένη που μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναθημάτων περιελάμβαναν ολόκληρο τον σκελετό του ζώου….

«Ξέραμε ότι δεν είχαν όλες οι προσφορές μούμιες ζώων » σχολιάζει η αιγυπτιολόγος Dr. McKnight του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο BBC, «αλλά βρήκαμε ότι περίπου μόνο το 1/3 των προσφορών αποτελούνταν  εξολοκλήρου από σκελετικά υπολείμματα.»

Μπορεί εσείς σήμερα να λατρεύετε όσο τίποτα την γάτα σας, αλλά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφταναν την λατρεία των ζώων σε άλλο επίπεδο. Τα ζώα θεωρούνταν βασικός παράγοντας για την επιβίωση και την διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, ταυτόχρονα όμως ήταν και ιερά, καθώς κατά την Αιγυπτιακή λατρεία οι θεοί και οι θεές μπορούσαν να εμφανιστούν στη Γη με τις μορφές των διαφόρων ζώων, ιδιαίτερα με την μορφή πουλιών.

Τα γεράκια, για παράδειγμα, αντιπροσώπευαν τον θεό Horus, και οι γάτες συμβόλιζαν το θεό του ήλιου Ρα.
Τα ζώα που σχετίζονταν με μια θεότητα και ήταν κατοικίδια ζώα, έπρεπε να ζήσουν μια πολυτελή ζωή και να τιμηθούν μετά θάνατον με το αντίστοιχο τελετουργικό όπως επίσης και να μουμιοποιηθούν.

Αποδεικτικά στοιχεία για τις πρακτικές αυτές έχει βρεθεί σε όλες τις περιόδους, αλλά κατά τη διάρκεια της περιόδου 661-332 π.Χ., οι Αιγύπτιοι άρχισαν μαζικές εκτροφές ζώων που προορίζονταν ειδικά για την πώληση και την μετέπειτα ταφή ως αναθηματικά δώρα σε θεότητες.

«Σήμερα, η προσφορά σας θα ήταν ένα κερί σε έναν καθεδρικό ναό. Αντίστοιχα το αιγυπτιακό εθιμοτυπικό περιελάμβανε ένα ζώο μούμια,» σχολιάζει ο Dr. Campbell του Μουσείου της Αιγύπτου, στο BBC. «Ο πιστός θα απευθυνόταν σε ένα ειδικό κατάστημα, να αγοράσει ένα ζώο μούμια και στη συνέχεια θα το έδινε σε έναν ιερέα ο οποίος θα συγκέντρωνε και άλλες μούμιες ζώων για να τελέσει την ταφή τους.

Φαίνεται, όμως, ότι, παρά την προσπάθεια για την δημιουργία βιομηχανίας εμπορίου μούμιας, οι κατασκευαστές εντέλει δεν θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις προτιμήσεις των Αιγυπτίων να κατασκευάζουν οι ίδιοι οικονομικότερες μούμιες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ  και του μουσείου του Μάντσεστερ, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία για να δουν το εσωτερικό σε τεράστιες κατακόμβες, βρήκαν ότι κάθε τάφος ήταν αφιερωμένος μόνο σε ένα συγκεκριμένο ζώο, και ήταν φορτωμένος βαριά με εκατομμύρια μουμιοποιημένες προσφορές.

Παρά το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο των προσφορών περιελάμβανε ολόκληρο το ζώο, το οποίο ήταν εξαιρετικά διατηρημένο, τα υπόλοιπα 2/3 είτε περιείχαν υπολείμματα και οργανικά υλικά όπως καλάμια ή κλαδιά, είτε περιείχαν λάσπη και κάποια μέρη του ζώου όπως τα φτερά.

Άρα λοιπόν οι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν πραγματικά να ξεγελάσουν τους θεούς; Μάλλον όχι, απαντούν οι ερευνητες. «Πιστεύουμε ότι τα μουμιοποιημένα κομμάτια των ζώων που βρίσκουμε, ή υλικά που σχετίζονται με την ζωή των ζώων όπως υπολλείματα από φωλιές των πουλιών ή τσόφλια αβγών, θεωρούνταν εξίσου σημαντικά για τους ανθρώπους της εποχής οπότε και τα χρησιμοποιούσαν για την δημιουργία του αναθήματος.»δηλώνει η Dr McKnight.

Το σίγουρο είναι όμως ότι σε σχέση με την αγορά ενός αυθεντικού αναθήματος με ένα ολόκληρο ζώο εντός της μούμιας, η κατασκευή της προσφοράς από τον ίδιο το πιστό με υπολλείματα και τσόφλια αυγών είναι πολύ πιο οικονομική…..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s