Αξιολογώντας την τέχνη του graffiti

Μεγαλώνουμε σε άχρωμες γκρίζες πόλεις με μικρά μπαλκόνια που ίσα ίσα προσφέρουν χώρο για μια ψησταριά που χωρά δύο μπριζόλες, ενώ παράλληλα το ύψος του ορόφου δεν είναι αρκετό για να μην φτάνει η μυρωδιά από τον σκουπιδοτενεκέ του Δήμου μέσα στο διαμέρισμα.

Υπερβολικό; Δεν το νομίζω… Είναι μια μόνο εικόνα της πραγματικότητας που περιγράφηκε σε δυο αράδες και όντως ενοχλεί. Απλά το συνηθίσαμε και έχει περάσει πλέον στον κατάλογο με τα πράγματα που συμβιβαστήκαμε.

Στην πόλη, που το χρώμα είναι πολυτέλεια και το νομοθετικό σύστημα επιλεκτικά αυστηρό, αναδύεται το graffiti, μια ποινικοποιημένη τέχνη που καταδικάζεται φωναχτά και θαυμάζεται εξίσου, σιωπηρά.

Αν διαφωνείς με την άποψη ότι είναι είναι τέχνη, δεν θα σπεύσω να συγκρουστώ μαζί σου γιατί ξέρω ότι έχεις στο μυαλό σου τις «άτεχνες μουτζούρες» που κοσμούν τον τοίχο που βλέπεις από το παράθυρο της δουλειάς σου.

Πριν βιαστείς να κρίνεις όμως, θέλω να σου πω, ότι ο Picasso δεν ξεκίνησε την καριέρα του ζωγραφίζοντας την Guernica, και τελικά ο τοίχος με την μουτζούρα αν σου χαλούσε τόσο την αισθητική, δεν θα αποσπούσε τόσο την προσοχή σου τις ώρες που αναζητάς να «χαζέψεις» για να βρείς μια μικρή διέξοδο από την βαρετή μέρα που περνάς στο γραφείο.

Τιμωρείται από τον νόμο, καλλιεργείται η ιδέα ότι είναι προϊόν «ταραξιών», αποκαλείται «χούι» της μοντέρνας εποχής και κατά την αντίληψη πολλών «χαλά αυτό που άλλοι δημιούργησαν»….

Όσα όμως κι αν λέγονται το γκράφιτι αποτελεί μια δυνατή μορφή έκφρασης με πολιτικό, κοινωνικό και χιουμοριστικό περιεχόμενο που πετυχαίνει τον σκοπό της.

Miami, Los Angeles

At Stanley + Melrose Ave., Los Angeles, Calif. USA • By: Morley

Artist :Antoine Stevens « Crimes of Minds », «Brest France»

A woman on the wall by David Walker

Artist : Daan Botlek

Brusk- Paris 2014

Street art in Lisbon, Portugal

London

by Pantonio in Lagny, France

by Lonac in Zagreb, Croatia

Athens Street Art

by Seth Globepainter

By Bansky

by Aryz

Nick Walker, Paris

Borondo

Huge collaboration street art in Abu Dhabi by Project by Beyond, Bonzai, Case, Does, Fins, Karski, Koan, Miel, MrDheo, MrWany, Nase, Nash, Roid, SatOne, Swk, Tasso, Telmo & Treze

by Alegria del Prado, Mexico

by Etam Cru, Oslo, Norway

By Ino in Athens

Nikaia, Salaminos Street, Greece

By Sonke in Athens

street art greece. vasmoulakis

 

 

Σχολιάστε