Τα «σταυρουδάκια» μειώνουν τον πόνο!

Σύμφωνα με νέα έρευνα αν κάποιος βιώνει κάποιου είδους πόνο, τότε δεν έχει παρά να σταυρώσει τα δάχτυλά του για να τον μειώσει!

Οι επιστήμονες του UCL διαπιστώνουν ότι το σταύρωμα των δαχτύλων μπερδεύει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να μεταφράσεις τις αισθήσεις και τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο ανθρώπινος ο οργανισμός. Σε πολλές από τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν, με το σταύρωμα των δαχτύλων ο πόνος μειωνόταν αισθητά.

Στο πείραμα, όταν ένα άτομο άγγιζε μόνο μία θερμή ή μόνο μια κρύα επιφάνεια μπορούσε να καταλάβει το κρύο ή το ζεστό. Όταν όμως άγγιζε ταυτόχρονα τις δύο επιφάνειες το άτομο θεωρούσε ότι άγγιζε μια καυτή επιφάνεια.

Η Hannah Devlin εξηγεί στη «The Guardian»:

«Η ψευδαίσθηση αυτή δημιουργείται επειδή  η αίσθηση της θέρμανσης στο εξωτερικό των δύο δακτύλων αναστέλλει τη δραστηριότητα των υποδοχέων ψύξης που βρίσκονται κάτω από το δέρμα  και η αίσθηση της θερμότητας δημιουργείται ψευδώς και από τους υπόλοιπους αισθητήρες του χεριού.»

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το άτομο νιώθει ότι όλο του το χέρι φλέγεται επειδή ακούμπησε κάτι πάρα πολύ ζεστό ενώ στην πραγματικότητα έχει αγγίξει μια θερμή και μια ψυχρή επιφάνεια ταυτόχρονα.

» Η δραστηριότητα στους υποδοχείς ψύξης με την σειρά της, αναστέλλει τη δραστηριότητα των υποδοχέων του πόνου που είναι ευαίσθητοι στο πολύ κρύο. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι λιγάκι ήπιο κρύο για να προκληθεί μια επώδυνη αίσθηση καψίματος στο μεσαίο δάχτυλο -. Έτσι λοιπόν δημιουργείται η αίσθηση του καύσου »

Ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος προσπαθεί να συμφιλιώσει μια αλληλεπίδραση τριών δρόμων μεταξύ των νευρικών οδών που κάθε μια τους προσπαθεί να στείλει τη ζεστασιά, το κρύο και τον πόνο, όλα μαζί την ίδια στιγμή.

Η ψευδαίσθηση της καύσης είναι η ιδανική λύση για τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν πως λειτουργούν οι ανθρώπινες αισθήσεις και μάλιστα με ένα πείραμα το οποίο δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία ούτε θέτει τα άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα σε κίνδυνο.

Αυτήν την άποψη διατυπώνει η επιστήμων νευρολογίας Angela Marotta του Ινστιτούτου του Λονδίνου της Γνωστικής Νευροεπιστήμης, σε δελτίο Τύπου.

«Χρησιμοποιείται μια ελεγχόμενη διαδικασία ερεθίσματος για την ενεργοποίηση των συστημάτων του πόνου του εγκεφάλου. Αυτό σίγουρα μπορεί να είναι επίπονο, αλλά δεν προκαλεί στην πραγματικότητα καμία βλάβη στους ιστούς.»

Η ομάδα ήταν σε θέση να αποδείξει ότι με την αλλαγή της θέσης των δαχτύλων που αγγίζουν τις επιφάνειες, θα μπορούσε να γίνει χειρισμός των επιπέδων του πόνου. Όταν ζητήθηκε από τους εθελοντές να σταυρώσουν τα δάχτυλά τους, το αίσθημα του καύσου ανακουφίστηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s