Αυτοανάφλεξη και Άγιο Φως- Πώς γίνεται

 

Το 2007, σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, ο Μιχάλης Καλόπουλος, μέλος των σκεπτικιστών Ελλάδος απέδειξε μπροστά στην κάμερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκληθεί αυτόματη ανάφλεξη ενός κεριού, ισχυριζόμενος ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει το Μ. Σάββατο όπου γίνεται η μετάδοση του Αγίου Φωτός.

Στην ίδια εκπομπή καλεσμένοι είναι πιστοί της Ορθοδοξίας καθώς επίσης και ένας ιερωμένος. Όταν οι καλεσμένοι άκουσαν ότι ο κύριος Καλόπουλος θα αποδείξει πώς γίνεται η αυτοανάφλεξη, ενοχλήθηκαν. Ένας από τους καλεσμένους μάλιστα αντέδρασε έντονα δηλώνοντας ότι ο σκεπτικισμός αποτελεί αίρεση…

Αφού τα κεριά ανάβουν μόνα τους μπροστά στην κάμερα, ένας από τους καλεσμένους αρνείται την αξιοπιστία του πειράματος και ζητά από την παρουσιάστρια να βάλει το χέρι της πάνω για να δει αν η φλόγα καίει, υποστηρίζοντας ότι η φλόγα του Αγίου Φωτός δεν καίει.

 

Ο κύριος Καλόπουλος δίνει εξήγηση και σε αυτήν  την περίπτωση λέγοντας πως για την μετάδοση του Αγίου Φωτός οι παρόντες κατά παράδοση κρατούν 33 κεριά έκαστος. Όσα περισσότερα είναι τα κεριά, τόσο περισσότερο πάλλεται η φλόγα τους οπότε και ο πιστός δεν καίγεται.

Η αμφισβήτηση του αγίου Φωτός δεν γίνεται πρώτη φορά και η κριτική που ασκείται δεν προέρχεται μόνο από τους ανθρώπους της δικής μας εποχής. Ο Αδαμάντιος Κοραής αποκαλούσε τους ιερωμένους των Αγίων Τόπων που μεταδίδουν το Άγιο Φως λαοπλάνους, ισχυριζόμενος πως απώτερος στόχος τους ήταν να υποστηρίξουν μια τουριστική επιχείρηση.

Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του χρησιμοποιούσε τα λόγια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771), ο οποίος κατήργησε το μυστήριο της μετάδοσης του Αγιου Φωτός αποκαλώντας το «χειροποίητον μηχανουργίαν».

Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διαφωτιστές, στο έργο του «Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός Άτακτα 1825 Τόμος Γ΄» αναφέρει: «θαύμα αισχροκέρδιας, μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων» και «ψευδοκαταίβατα φώτα της Ιερουσαλήμ», «Αναίσχυντη θαυματοποιία και πλάσμα του μεσαίωνα, κατασκευασμένο από σκοταδιστές Καπουτσίνους»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Κοραή εδώ: http://www.terrapapers.com/wp-content/uploads/2014/04/Korais-peri-agiou-fwtos.pdf

Στο παρακάτω βίντεο ο κύριος Καλόπουλος αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αυτοανάφλεξη:

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Αυτοανάφλεξη και Άγιο Φως- Πώς γίνεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s