Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Λίγες τρίχες στον νιπτήρα μετά από κάθε χτένισμα ή ακόμη και το βούλωμα της μπανιέρας μετά από ένα σύντομο ντούζ είναι περιστατικά ικανά να μας κάνουν να θορυβηθούμε. Τα μαλλιά πέφτουν… Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Συνήθως θεωρούμε ότι πρέπει να κόψουμε το συχνό λούσιμο γιατί δεν κάνει καλό, ή νομίζουμε ότι ταλαιπωρούμε το τριχωτό της κεφαλής με το χτένισμα. Άλλοι πάλι νονμίζουν ότι η πτώση των μαλλιών οφείλεται στο έντονο τρίψιμο που κάνουμε με την πετσέτα για να τα στεγνώσουμε. Κι όμως! Καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν στέκεται ικανή να προκαλέσει αλωπεκία.

Σύμφωνα μάλιστα με την δερματολόγο Dr. Melissa Piliang, το να ξεκινήσει κανείς να λούζεται λιγότερες φορές αφότου παρατηρήσει αραίωση, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Σύμφωνα με την γιατρό συνήθεις αιτίες αραίωσης πέρα από την κληρονομικότητα ή τα ψυχολογικά αίτια, είναι οι ακόλουθες:

1.Δίαιτες: Δεν πρόκειται φυσικά για αυτό που ονομάζουμε διατροφή αλλά για την αφαίρεση πολύ βασικών γευμάτων και τροφών από το καθημερινό πρόγραμμα με απώτερο στόχο την άμεση απώλεια κιλών. Όταν κάποιος κόβει γεύματα, ταυτόχρονα χάνει και συστατικά που είναι πολύ βασικά για τον οργανισμό του. Η αβιταμίνωση εξαιτίας της δίαιτας, αποτελεί μία πολύ κλασική αιτία της αλωπεκίας και μπορεί μάλιστα να προκαλέσει απώλεια με μόνιμο χαρακτήρα.

2.Καπέλα: Είναι λογικό για όσους είναι ένστολοι να φορούν το καπέλο εν ώρα υπηρεσίας. Δεν πρέπει  όμως αυτό να συμβαίνει για πολλές ώρες συνεχόμενα κάθε μέρα. Τα καπέλα δημιουργούν υπεραιμία στο τριχωτό της κεφαλής. Με απλά λόγια ο θύλακας της τρίχας είναι σαν να παθαίνει ασφυξία. Η πτώση των μαλλιών εξαιτίας της συχνής χρήσης καπέλων δεν αφορά μονο τους ένστολους αλλά και νεαρά άτομα που έχουν καταστήσει το καπέλο μόνιμο χαρακτηριστικό του στυλ τους.

3.Η αλογοουρά: Γυναίκες μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Το να χτενίζετε τα μαλλιά σας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε γενικές γραμμές δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Αν όμως επιλέγετε αυτό το χτένισμα κάθε μέρα, το διατηρείτε για πολλές ώρες και σφίγγετε τόσο τα μαλλιά σας που το βλέμμα σας «τραβιέται» προς τα πάνω, τότε αργά η γρήγορα να περιμένετε αραίωση.

4.Τα ναρκωτικά: Η λήψη ναρκωτικών ουσιών αλλάζει σημαντικά τις τιμές των ορμονών σε έναν οργανισμό τόσο που μπορεί να προκληθεί αλωπεκία ή αραίωση. Η ιδιαίτερότητα σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι κάποιος δεν χρειάζεται να είναι χρόνιος χρήστης για να αποκτήσει αραιά μαλλιά, ή κενά στο τριχωτό της κεφαλής του. Αλωπεκία παρατηρείται ακόμη και στους περιστασιακούς χρήστες.

Σε γενικές γραμμές δεν είναι μόνο ένας ή δύο παράγοντες για τους οποίους κάποιος αρχίζει και χάνει μαλλιά. Συνήθως είναι πολλοί παράγοντες μαζί που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ότι οι άνδρες χάνουν για διαφορετικούς λόγους μαλλιά σε σχέση με τις γυναίκες.

Μαλλιά «χάνουμε» κάθε μέρα

Υπάρχει και η περίπτωση που κάποιος νομίζει ότι χάνει μαλλιά ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Απλά έτυχε να παρατηρήσει τον όγκο που χάνει και του οποίου η απώλεια είναι απολύτως φυσιολογική. Ο καθηγητής και δερματολόγος Dr. Adam Friedman, σε δήλωσή του αναφέρει πως οι άνδρες χάνουν καθημερινά 60 με 80 τρίχες ενώ οι γυναίκες χάνουν περίπου 100.

Αυτός ο αριθμός τριχών, μπορεί να αυξηθεί και να οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωση του θύλακα τόσο ώστε να μην μπορεί να παράγει άλλη τρίχα, όταν υπάρχουν έντονες ορμονικές αλλαγές, κι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν την κληρονομικότητα, την εμμηνόπαυση ή κάποια πάθηση μόνο, αλλά δικές μας επιλογές.

Προστασία από την αραίωση 

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι καλό είναι να ανησυχήσουμε και να επισκεφθούμε έναν ειδικό, αν παρατηρήσουμε ότι τα μαλλιά μας γίνονται πιο λεπτά και αρχίζουν και δημιουργούνται κενά στο τριχωτό της κεφαλής. Κατά τα άλλα η πτώση των μαλλιών σε καθημερινή βάση είναι φυσιολογική και αποτελεί δραστηριότητα του οργανισμού για την εξυγίανση των τριχοθυλάκων.

Αν θέλετε να έχετε γερά και δυνατά μαλλιά τότε δεν έχετε παρά να προσέχετε τον εαυτό σας. Να τρέφεστε καλά, να φροντίζετε τα μαλλιά σας και είστε προσεκτικοί με την υγεία σας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s