Η φτώχεια συνδέεται με την εγκεφαλική ανάπτυξη

Σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1000 παιδιά, οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν την εγκφαλική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, περιοχές του εγκφάλου που σχετίζονται με την ικανότητα λήψης αποφάσεων και την συγκρότηση του προφορικού και γραπτού λόγου, είναι λιγότερο ανεπτυγμένες στα παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια ή έχουν περιορισμένη μόρφωση. Αντίθετα τα παιδιά που προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο είναι ευνοϊκό, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature, και οι επιστήμονες που την διεξήγαγαν δηλώνουν ότι στόχος τους τώρα είναι να προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα κατά της φτώχειας που θα μπορεί να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία είναι και η κρισιμότερη και δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδια αλλά και από τις συνθήκες περιβάλλοντος στις οποίες ζούμε. Το επιχείρημα αυτό δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τα επίσημα στοιχεία της έρευνας αλλά και από μια απλή διαπίστωση που και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να παρατηρήσουμε αν σκεφτούμε τα σχολικά μας χρόνια: τα παιδιά  από οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης τείνουν να είναι μέτριοι ή κακοί μαθητές, ενώ όσα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που απολαμβάνουν «ευ ζειν» τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο.

Εμπόδιο στην έρευνα, η τάση του ανθρώπου να στηρίζει στερεότυπα

Αν και πολλές επιστημονικές ομάδες επιθύμησαν να διεξάγουν μελέτες εξετάζοντας παιδιά από διαφορετικά backgrounds, αυτό δεν ήταν εφικτό διότι το εγχείρημά τους προσέκρουε σε κοινωνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι.

Το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι αντικειμενικοί με τα στοιχεία των ερευνών αλλά τα προσαρμόζουν στις δικιές στους αντιλήψεις για να επιβεβαιώσουν τις απόψεις που έχουν για κοινωνικά ζητήματα.

Όταν γίνονται έρευνες, δεν εξετάζεται η ουσία του αποτελέσματος αλλά  γίνεται αποκόμιση μερών αυτού για την ενίσχυση απόψεων που οδηγούν στην έριδα.

Στις πρώτες απόπειρες τέτοιων ερευνών, βασικοί παράγοντες όπως το εισόδημα αλλά και το επίπεδο σπουδών των γονέων δεν εξετάστηκαν ξεχωριστά αλλά συνδυαστικά, οπότε τα στοιχεία δεν μπορούσαν να θεωρηθούν  απτά και αδιαμφισβήτητα.

Στην παρούσα έρευνα όμως, οι παράγοντες αυτοί εξετάστηκαν ξεχωριστά ενώ μελετήθηκαν παιδιά από διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α από 3 εως και 20 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τεστ γνώσεων και ευστροφίας ενώ εξετάστηκαν και με την χρήση ειδικού εξοπλισμού εφαρμόζοντας την μέθοδο MRI.

Κατά την μελέτη τα παιδιά οικογενειών με υψηλό εισόδημα και μορφωμένους γονείς είχαν περισσότερο ανεπτυγμένη την περιοχή του εγκεφάλου hippocampus, που σχετίζεται με την μνήμη και την ικανότητα της εκμάθησης. Επίσης στα τεστ ευστροφίας τα παιδιά αυτά είχαν πολύ καλύτερη απόδοση.

Οι λόγοι που η φτώχεια επιβραδύνει την ανάπτυξη των παιδιών

Αυτό το αποτέλεσμα δεν σχετίζεται με την αδυναμία των γονέων που δεν έχουν υψηλή μόρφωση να βοηθήσουν την ανάπτυξη των παιδιών τους, αλλά με το γεγονός ότι οι φτωχότερες οικογένειες δεν μπορούν να προσφέρουν μια πλούσια και ποιοτική διατροφή ούτε να συντηρήσουν ένα κομψό μεγάλο σπίτι με ανέσεις. Δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες περίθαλψης ενώ βιώνουν ένα μονιμο άγχος για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εγκεφαλική ανάπτυξη μπορεί να βελτιωθεί αν όλοι αυτοί οι παράγοντες αλλάξουν προς το καλύτερο, επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στην πολιτεία για το νομοθετικό της πλαίσιο το οποίο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργεί δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα: εδώ

Η ίδια έρευνα έχει δημοσιευθεί εν συντομία στην Gurdian, στην Huffington Post, στην ιστοσελίδα Iflscience

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s