Κατσαρίδες σε ρόλο ερευνητή!

Η ώρα άλλαξε ο καιρός έχει γίνει πιο ηλιόλουστος, η θερμοκρασία ανεβαίνει και στο μυαλό όλων μας τριγυρίζει μια σκέψη… Σιγά σιγά θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι κατσαρίδες…

Η αλήθεια είναι ότι η φύση δεν χάρισε και πολύ ομορφιά σε αυτό το έντομο… Μάλλον το αντίθετο. Είναι αποκρουστικές, μαζεύονται όπου υπάρχει βρωμιά και ακαθαρσία και κάνουν πολλούς από εμάς να μην μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ φοβούμενοι ένα πιθανό attack..

Μπορεί η πλειοψηφία του κόσμου να τις απεχθάνετε και να εύχεται να εξαλειφθούν από το κόσμο τούτο, μια ομάδα επιστημόνων όμως από το πανεπιστήμιο του Τέξας θεωρεί ότι αυτό το έντομο, είναι το «κλειδί» για την εξερεύνηση περιοχων της Γης στις οποίες δεν μπορούμε να φτάσουμε…

Η επιστημονική ομάδα κατασκευάζει μικρά τσιπς μέσω των οποίων μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις του εντόμου και να το κατευθύνουν όπου εκείνοι θέλουν. Αυτές οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από το 1990 και πολλοί ερευνητές έχουν αποπειραθεί να πετύχουν κάτι τέτοιο, το βασικό πρόβλημα όμως ήταν το γεγονός ότι οι κατασαρίδες από ένα σημείο και μετά, έπαυαν να υπακούουν στις εντολές του μηχανισμου που ήταν τοποθετημένος επάνω τους και κατάφερναν να υιοθετήσουν και πάλι ελεύθερη βούληση.

Στις προηγούμενες έρευνες, ο μηχανισμός που τοποθετούνταν πάνω στην κατσαρίδα συνδεόταν με τις κεραίες της για το έλεγχο των κινήσεών της. Tο έντομο αντιλαμβανόταν την παρέμβαση και έπαυε να χρησιμοποιεί τις κεραίες του για την κίνησή του. Απλά μάθαινε να κινείται χρησιμοποιώντας άλλες ικανότητές του.

Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι με τις δυνατότητες που έχει αυτό το έντομο αφού οι αποτυχημένες τους προσπάθειες και η αναγκαιότητα εφεύρεσης ακόμη πιο ισχυρών και πολύπλοκων μηχανισμών ελέγχου, δείχνει πόσο έξυπνο είναι.

Στην παρούσα έρευνα, η σύνδεση των ηλεκτροδίων γίνεται κυρίως σε ένα μέρος του νευρικού συστήματος της κατσαρίδας όπου ελέγχει τις κινήσεις των μπροστά ποδιών. Αυτό ουσιαστικά κάνει την κατσαρίδα να χάνει την ισορροπία της και να υποκείπτει στις εντολές του μηχανισμού οπότε και κατευθύνεται όπου ορίζουν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Hong Liang, δηλώνει πως τα έντομα ανταποκρίνονται στις εντολές στο 60% των περιπτώσεων. Κατά το υπόλοιπο 40% απλά παραμένουν ακίνητα ή κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πετύχουν το 100%.

Η τοποθέτηση γίνεται με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα, το οποιο ναρκώνει τις κατασαρίδες και τις ακινητοποιεί. Στην συνέχεια τα ηλεκτρόδια ενώνονται με το νευρικό σύστημα μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν υφίσταται κακομεταχείριση αφού το νευρικό σύστημα της κατσαρίδας δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο όπως το ανθρώπινο σώμα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν βιώνουν πόνο. Παράλληλα όσοι συμμετέχουν στην έρευνα φροντίζουν να κρατούν τα φώτα κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δημιουργούν συνθήκες κατάλληλες για τα έντομα ώστε να νιώθουν σαν να είναι σε ένα περιβάλλον που τα ίδια θα επέλεγαν για την διαμονή τους.

Μετατρέποντας τις κατσαρίδες σε ρομπότ, θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε μια όψη των βαθύτερων περιοχών του εδάφους στις οποίες δεν έχουμε πρόσβασή με άλλους μηχανισμούς, ενώ οι κατσαρίδες υβρίδια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γκρεμισμένα κτήρια για την διάσωση ανθρώπων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s