Ερευνητές χρησιμοποιούν το MDMA για την καταπολέμηση ψυχικών ασθενειών

Πολλές από τις έρευνες των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις ναρκωτικές ουσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Παρ’όλα αυτά, εξαιτίας των σοβαρών επιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν σε χρήστες ναρκωτικών, οι κυβερνήσεις αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι διαστακτικές στην χρήση τους για φαρμακερυτικούς λόγους, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν απτά και αδιάσειστα στοιχεία για την ωφέλειά τους.

Μετά από ένα σύνολο ερευνών που έδωσαν κάποια σοβαρά στοιχεία για του λόγου το αληθές, η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για μια κλινική δοκιμή ώστε να διερευνηθεί η χρήση του ναρκωτικού  MDMA ως μέρος της αγωγής για την καταπολέμηση του άγχους, σε άτομα των οποίων οι ψυχικές παθήσεις μπορούν να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο.

Το MDMA είναι ένα ψυχοτροπικό φάρμακο που εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1912 από την φαρμακευτική εταιρεία Merck. Δρα στον εγκέφαλο προκαλώντας την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών, κυρίως της  σεροτονίνης αλλά και νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, που ονομάζονται μονοαμίνες.

Βασικές επιδράσεις της ουσίας είναι η εμπιστοσύνη και η εξωστρέφεια, χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να  προωθηθεί η αποδοχή του ατόμου για τον ίδιου του τον εαυτό αλλά και η ανοχή σε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.

Πριν το 1985, το MDMA χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία για τη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών προβλημάτων, όπως οι νευρώσεις αλλα και η διαταραχή του μετα-τραυματικού στρες (PTSD).

Όμως, μετά την κατάταξή του στην ομάδα επικίνδυνων και απαγορευμένων φαρμάκων ( Schedule 1), οι δυσκολίες στην έγκριση και την χρηματοδότηση για την κλινική  αυξήθηκαν τόσο που τελικά οι έρευνες εγκαταλείφθηκαν.

Οι μελέτες  άρχισαν και πάλι το 2000, όταν με έδρα την Καλιφόρνια, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) άρχισε να διεξάγει έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του MDMA στην θεραπεία του PTSD, παράλληλα με την ψυχοθεραπεία.

Δημοσιευμένες μελέτες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MDMA, όχι μόνο δεν προκαλεί βλάβη, αλλά ότι αυτό αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα που οδήγησε  σε σημαντική κλινική βελτίωση πολλών ασθενών.

Επιπλέον, όσοι ανταποκρίθηκαν  στην θεραπεία συμμετείχαν σε  μελέτες παρακολούθησης. Τώρα, η ίδια ομάδα θα πραγματοποιήσει μια μικρή δοκιμή για την πιθανή χρήση του MDMA ως συμπλήρωμα στην ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους σε άτομα με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει 18 ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από αρκετούς μήνες ψυχοθεραπείας παράλληλα με περιστασιακή χορήγηση του MDMA σε μικρές ποσόστητες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το MDMA θα ενισχύσει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας και επίσης θα επιτρέπει στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, απολαμβάνοντας μια αίσθηση ηρεμίας και εμπιστοσύνης.

«Σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, το MDMA έχει αναφερθεί ότι βοηθά άτομα να μειώσουν την ψυχολογικές άμυνές τους και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται δύσκολα συναισθήματα,»  δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ερευνητικής ομάδας Brad Burge, στην Huffington Post. «Μπορεί επίσης να αυξήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των ασθενών και του θεραπευτή.»

Σύμφωνα με την ομάδα (MAPS), η μελέτη θα κοστίσει περίπου $ 587,000 και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 305.000 δολάρια. ΟΙ ερευνητές ελπίζουν επίσης να συγκεντρώσουν τα περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για να γίνει το MDMA ένα FDA-εγκεκριμένο φάρμακο που θα μπορεί να συνταγογραφηθεί από το 2021.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο http://www.iflscience.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s