Σεξουαλική παρενόχληση: Είσαι και συ με τον τρόπο σου υπεύθυνος

Σύμφωνα με μελέτες μία στις τρεις γυναίκες γίνεται κάποια στιγμή στην ζωή της θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Όσο κι αν αυτό το νούμερο είναι ανησυχητικό, τα μέλη αυτής της κοινωνίας, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του φαινομένου.

Παρά την δυνατότητα για ενημέρωση που υπάρχει σήμερα, οι περισσότεροι έχουν στον μυαλό τους την σεξουαλική παρενόχληση ως ένα φαινόμενο που προκύπτει μόνο από ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά, ή αγνώστους που παραμονεύουν πίσω από τους θάμνους μιας πολυκατοικίας για να κάνουν την επίθεσή τους.

Επειδή ακριβώς δίνουμε στο φαινόμενο συγκεκριμένη ταυτότητα και το περιορίζουμε μεσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, δεν υπολογίζουμε και δεν δίνουμε σημασία σε περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας, και στα οποία είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, επειδή δεν μας φαίνονται σημαντικά, ή δεν συνάδουν με αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας ως σεξουαλική παρενόχληση.

Αν όμως τύχαινε να ενοχλεί εμάς κάποιος στον εργασιακό χώρο αγγίζοντάς μας στους ώμους ή κάνοντάς μας χειρονομίες χωρίς να θέλουμε, πόσο σημαντικό θα μας φαινόταν εφόσον αφορά εμάς τους ίδιους και όχι κάποιον άλλον; Πως θα αισθανόμασταν αν ενώ είχαμε πιει λίγο παραπάνω κάποιος μας παρενοχλούσε «για πλάκα» κι εμείς δεν είμασταν αρκετά καλά για να τον απωθήσουμε μόνοι μας;

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι μόνο σωματική, ούτε προκύπτει μόνο από άντρες σε γυναίκες με την μορφή της απόπειρας βιασμού. Έχει να κάνει με την παραβίαση των ελευθεριών του άλλου, με την θρασύτατη είσοδο σε αυτό που ονομάζουμε προσωπικό χώρο ή ζώνη οικειότητας, έχει να κάνει με την λεκτική βία, έχει να κάνει με τον χλευασμό αλλά και με την εκμετάλλευση που ασκεί ένα άτομο απέναντι σε κάποιο άλλο όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Όταν είσαι μάρτυρας σε μία από αυτές τις καταστάσεις, όταν βιώνεις ως τρίτο άτομο ένα περιστατικό που σου φαίνεται λάθος αλλά δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτό, όταν βλέπεις ότι ένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις σεξουαλικές διαθέσεις κάποιου άλλου, όταν πέφτει στα χέρια σου φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό από ένα άτομο που ποτέ δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για κάτι τέτοιο και συ σιωπάς, τότε δεν διαφέρεις από τον θύτη και δεν έχει καμία σημασία αν σε συγκινούν τα βίντεο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

‘Οταν αποδέχεσαι σιωπηλά τα γεγονότα και αφήνεις να διαιωνίζονται απόψεις χωρίς να αντιδράς τότε είσαι εξίσου ένοχος.Τι απόψεις;

Απόψεις σαν κι αυτές που λένε πως μια όμορφη γυναίκα θα πρέπει να θεωρεί λογικό ότι την παρενοχλούν επειδή είναι όμορφη ενώ την ίδια στιγμή μια άσχημη γυναίκα πρέπει να χαίρεται που την παρενοχλούν γιατί πότε ξανά θα έχει την ευκαιρία να της δείξει κάποιος ενδιαφέρον;

Απόψεις που θέλουν το θύμα να ευθύνεται για την παρενόχληση επειδή ήταν προκλητικά ενδεδυμένο, ή έδειχνε παραπάνω οικειότητα.

Απόψεις που που λένε «οι άντρες είναι άντρες… αυτή έπρεπε να προσέχει περισσότερο την συμπεριφορά της.»

Η συνείδηση σου δεν είναι καθαρή επειδή αντιλαμβάνεσαι την διαφορά που έχει το σωστό από το λάθος. Όυτε αν αντιλαμβάνεσαι ότι οι απόψεις αυτές λανθασμένες. Αυτό μόνο δεν φτάνει.

Αν θες να αποκαλείσαι ενεργό μέλος αυτής της κοινωνίας πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύεις και να αποτρέπεις πράξεις βίας. Και πάνω απ’ όλα φροντισε να εγκαταλείψεις την μικρή συμφεροντολόγα φωνούλα του μυαλού σου που ψιθυρίζει: «Μην ασχολείσαι με το περιστατικό, κοίτα την δική σου την δουλειά…». Η σεξουαλική παρενόχληση ΕΙΝΑΙ δική σου δουλειά, ΕΙΝΑΙ δουλειά όλων μας και οφείλουμε να την σταματήσουμε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s