Στις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, η καλλιέργεια συναντά την ευαισθησία

Οι φοιτητές και οι βιβλιοφάγοι, γνωρίζουμε τα εξαρχιώτικα στενά πολύ καλά, κυρίως λόγω της ανάγκης μας να προμηθευτούμε βιβλία.

Τα βιβλιοπωλεία πολλά, τα εγχειρίδια ακόμη περισσότερα, και εκεί που κάνεις μία στάση για να προμηθευτείς ένα σύγγραμμα και να διευρύνεις ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές σου, καταλήγεις να περνάς το απογευματινό σου δύωρο κοιτώντας με ενδιαφέρον κάθε ράφι που βρίσκεται στο χώρο στον οποίο εισήλθες γιατί κάποιο βιβλίο της βιτρίνας σου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Σε μία ιστορική περιοχή, όπου η γνώση και οι ιδέες ανθίζουν και γεννούν σύγχρονους σοφούς και επικριτές της καθημερινότητας, εδρεύουν από το 1977, επί της οδού Ανδρέου Μεταξά, οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Ένας οίκος βιβλίου που ξεκίνησε να ασχολείται με την εμπορία λεξικών και ξενόγλωσσων συγγραμμάτων αλλά όμως δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο σε αυτήν την δραστηριότητα.

Βαδίζοντας διερευνητικά μέσα στους χώρους των εκδόσεων, μπορεί κανείς σήμερα να βρει βιβλία παιδικής, ελληνικής, ξένης και κυρίως Ισπανόφωνης λογοτεχνίας, αλλά και πλήρεις σειρές εκπαιδευτικών και φροντιστηριακών βοηθημάτων.

Την προσοχή κεντρίζουν συγγράμματα και ανθολογίες ποιημάτων όπως τα ερωτικά μικροδιηγήματα της συλλογής «Βγάλε ένα φύλλο» υπό την επιμέλεια του Πανεπιστημιακού καθηγητή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο λόγος όμως που ο εκδοτικός αυτός οίκος είναι ιδιαίτερος, δεν είναι μόνο η πλούσια ποικιλία σε αξιόλογα συγγράμματα, αλλά η ενεργή δράση του σε ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα, με απώτερο στόχο η γνώση να μην αποτελεί προνόμιο, αλλά ελεύθερο αγαθό στο οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη δωρίζουν συγγράμματα σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες όπου για οικονομικούς λόγους δεν ήταν εφικτή η ανανέωση και ο εμπλουτισμός τους με νέα βιβλία.

Παράλληλα, γίνεται μία ουσιώδης προσπάθεια για την στήριξη οργανισμών μέσα από την συμμετοχή του οίκου βιβλίων σε εκδηλώσεις αλλά και την προσφορά χορηγιών όπως έπραξε με πρόσφατη εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ.

Αξιόλογη είναι και η στήριξη που προσφέρεται στον οργανισμό «love kids» καθώς επίσης και η δωρεά βιβλίων σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο Θεσσαλονίκης CAPSIS, σε άπορα παιδιά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στα μέσα της διαδικασίας παραχώρησης των ηχητικών δικαιωμάτων των βιβλίων που εμπορεύεται σε βιβλιοθήκες για τυφλούς, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των χώρων αυτών και στην προώθηση της μάθησης και της πνευματικής καλλιέργειας.

Η παιδεία, δεν αφορά μόνο την προσωπική επιτυχία στον τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης, ούτε τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά διπλώματα. Αφορά κυρίως την καλλιέργεια της ψυχής και το πως κάθε ένας από εμάς δρα ως κοινωνικό όν, και βοηθά τον κόσμο στον οποίο ζει ώστε να γίνει καλύτερος για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του.

Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη εκφράζουν έμπρακτα αυτήν την φιλοσοφία με δραστηριότητες κοινωνικού ενδιαφέροντος αλλά και με projects όπως είναι οι on line παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων θεμάτων μέσα από το κανάλι του youtube.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s