Ηλιακή καταιγίδα δημιουργεί απόψε μοναδική θέα!

Μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα βομβαρδίζει τη Γη τώρα, και θα μπορούσε να υπερ-φορτώσει το Βόρειο Σέλας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαίρια να γίνουν ορατές πολλαπλές δέσμες πράσινου φωτός την ημέρα που οι Ιρλανοί γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Πατρικίου!

Η εκπληκτικά ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χαρακτηρίζεται ως G4 από Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού και μπορεί να προκαλέσει  το φαινόμενο σέλας που θα είναι απόψε ορατό ακόμη και από τους ανθρώπους που μένουν σε πιο σκοτεινές πειροχές  μέχρι και το Τενεσί. Η καταιγίδα ξεκίνησε στις 10 π.μ.(1400 GMT) σήμερα.

Η καταιγίδα G4 δεν αποτελεί κίνδυνο για τους δορυφόρους ή τους αστροναύτες στο διάστημα, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τα GPS και ραδιοφωνικά σήματα στη Γη, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες του διαστημικού καιρού ,σε τηλεδιάσκεψη τύπου σήμερα.

Η ηλιακή καταιγίδα δεν σχετίζεται με πιθανές διακοπές ρεύματος που μπορεί να προκύψουν.(Οι πιο ακραίες γεωμαγνητικές καταιγίδες κατηγοριοποιούνται ως καταιγίδες G5.)

«Αυτή είναι μια από τις δύο σημαντικότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ηλιακού κύκλου», δήλωσε ο Τόμας Μπέργκερ, διευθυντής του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η καταιγίδα G4 είναι το αποτέλεσμα των δύο μεγάλων εκρήξεων που συνέβησαν στον ήλιο, την Κυριακή, 15 Μαρτίου. Δύο τεράστιες εκτινάξεις μάζας (τεράστιες εκρήξεις υπέρθερμου ηλιακού πλάσματος) που κατευθυνόμενες προς τη Γη, ενώθηκαν κατά την επιτάχυνση τους μέσα στο χώρο, δημιουργώντας μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα.

Οι επιστήμονες της  NOAA αναμένουν ότι η ηλιακή καταιγίδα θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες, αλλά δεν μπορούν να δώσουν με ακρίβεια το χρονικό διάστημα γιατί αυτοί οι τύποι των καταιγίδων είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Αν η καταιγίδα συνεχιστεί, είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Ευρώπη θα έχουν μια υπέροχη θέα απόψε.

Ορισμένοι παρατηρητές του ουρανού έχουν ήδη αναφερθεί ότι μπορούν να δουν καταπληκτικές εικόνες από το φαινόμενο  του Βόρειου Σέλας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s